Hrana kao lijek

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve

Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji će djeca obožavati

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve

Bogatstvo koje u sebi čuvaju jabuke poznato je od davnina, a kada se u kombinaciji s njom nađu mrkve i breskve, jasno je da u pitanju može biti samo nešto jako ukusno i zdravo. Ako ste previše sumnjičavi prema gustim sokovima iz trgovine, koji u sebi sadržavaju mnogo aditiva, a malo pravog voća, napravite svoj domaći gusti voćni sok od jabuka, breskvi i mrkve.

Sastojci:
 
- 1 kg jabuka
- 1 kg breskvi
- 1 kg mrkve
- 800 g šećera
- 40 g limunske kiseline
- 11 litara vode

Mrkvicu očistite i narežite na kolutiće debljine oko 0,5 cm i stavite kuhati u 3 l vode.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


 Za to vrijeme ogulite i očistite jabuke od koštica i narežite na kriške.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


Kada mrkva omekša, dodajte jabuke i kuhajte 15-tak minuta. Breskve ogulite i odvojite koštice, a potom stavite na par minuta kuhati s jabukom i mrkvom.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


Kada smjesa postane jako mekana, mrkvu i voće izvadite i usitnite u blenderu.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


U vodu u kojoj se sve kuhalo dodajte 800 g šećera i još 8 l vode. Kada se šećer otopi, dodajte blendirano voće i mrkvu te kuhajte još 10-tak minuta, uz obiranje pjenice. Na kraju dodajte 40 g limunske kiseline.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


Kao i kod svake pripreme soka, važno je boce prethodno zagrijati u pećnici, a poklopce prokuhati i dobro osušiti.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


Jedan dio soka možete ostaviti s “mrvicama” voća i mrkve, a ako niste ljubitelj gustih sokova, možete ga dodatno procijediti. Naravno, i taj “nepotrebni” dio soka možete iskoristiti – u ispasiranu smjesu dodajte šećer i napravite zdrav i ukusan pekmez.

Domaći gusti sok od jabuke, breskve i mrkve


Boce napunite vrućim sokom, zatvorite ih i stavite u pećnicu na 100°C još 15-tak minuta. Ako ćete sok odmah konzumirati, dodatna radnja u pećnici nije potrebna.

 

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.