Eko proizvodnja

Domaće je uvijek zdravije

9 namirnica koje uvijek treba kupiti od malih, domaćih proizvođača

Domaće je uvijek zdravije

Kad se radi o odabiru namirnica – one domaće iz organskog uzgoja jednostavno uvijek imaju bolji okus i veću nutritivnu vrijednost. Osim toga, kupnjom od malih lokalnih proizvođača smanjujete svoj ekološki otisak i potičete organski uzgoj hrane: bez industrijskih pesticide, GMO-a te umjetnih gnojiva.

 

To se posebno odnosi na ovih 9 namirnica:

 

Rajčice

Rajčice koje se nude u supermarketima obično divno izgledaju samo izvana dok su iznutra nezrele te bezukusne. Osim toga, rajčica koja može stajati u hladnjaku tjednim bez da se pokvari, vjerujte nam, nema ničeg prirodnog u sebi.

Domaće rajčice kao i one iz organskog uzgoja imaju više antioksidansa te nisu tretirane fungicidima i drugim toksičnim kemikalijama. Iako i domaći uzgajivači nerijetko koriste pesticide u uzgoju, barem ih koriste u ograničenim količinama poštivajući karencu.

 

Domaće je uvijek zdravije
 

Mrkve

Ako ste ikada vidjeli domaću, prirodnu mrkvu, onda znate da je kvrgava, malena i nepravilnog oblika. Većina mrkvi iz supermarketa kao da je nastala iz istog kalupa.

Osim toga, domaći proizvođači nude veći broj različitih varijeteta mrkve, one su bogatije antioksidansima i drugim nutrijentima. Kupnjom mrkvi u sezoni smanjuje se emisija stakleničkih plinova jer njihov transport iz dalekih zemalja van sezone iziskuje utrošak velikih količina energije.
 

• Bobičasto voće

Jagode, borovnice ili brusnice od lokalnih proizvođača ne čine samo uslugu vama, vašem zdravlju već i cijelom planet. Naime, takvo se voće najčešće uvozi iz Južne Amerike, Meksika te Kanade što iziskuje velike količine goriva, novca i drugih troškova transporta.
 

Luk

Luk je jedna od onih namirnica koje se, barem u našoj kuhinji, koriste na dnevnoj bazi. Razlika između industrijski proizvedenog luka te onog od domaćih proizvođača je očigledna. U domaćem uzgoju luk se ne tretira velikim brojem pesticida i kemikalija kao luk koji se uvozi iz dalekih zemalja poput Kine.
 

• Šparoge

Rano proljeće je vrijeme kad bujaju mlade divlje šparoge prepune minerala i vitamina. Za razliku od takvih šparoga, one iz komercijalnog uzgoja su veće, deblje te izgledom primamljivije oku, ali u stvari ne sadrže ni približno toliko kvalitetnih nutrijenata. Kad se radi o šparogama, uvijek ih potražite od domaćih proizvođača.


• Breskve

Sredina ljeta je najbolje vrijeme za uživanje u breskvama jer u ostalim periodima breskve iz uzgoja jednostavno nisu toliko dobre. Osim toga, uvijek valja kupovati breskve od domaćih proizvođača jer prema Environmental Working Group’s Shoppers Guide to Produce breskve se tretiraju s više pesticide nego sve ostalo voće.

 

Domaće je uvijek zdravije
 

• Meso i mliječni proizvodi iz domaćeg uzgoja

Produkcija životinjskih proizvoda ima veći štetan utjecaj na okoliš što je zemlja porijekla iz koje se takvi proizvodi uvoze udaljenija. Upravo zbog toga je važno kupovati mesne i mliječne proizvode od lokalnih proizvođača.

Takve životinje se hrane prirodnim načinom – travom proizvode manje stakleničkih plinova I amonijaka u odnosu na one iz industrijskog uzgoja.

 

• Organske namirnice

Iako su organske namirnice zdravije i ekološki neusporedivo prihvatljivije od onih industrijskih, po mogućnosti je uvijek poželjno dati prednost lokalnim malim proizvođačima jer organski uzgojene namirnice, ako su uvezene iz neke strane zemlje, svejedno imaju negativan utjecaj na okoliš zbog stakleničkih plinova.

Upravo zato je najbolja varijanta kupovati domaće organske proizvode od lokalnih proizvođača koji u svom uzgoju ne koriste za okoliš štetne kemikalije.

 

I za kraj, ne zaboravimo jagode - tržnice su sada prepune ovih slasnih plodova. Prije nekoliko godina u Hrvatskoj je obavljeno ispitivanje na jagodama Uzorci su testirani na Odsjeku za pesticide pri HZJZ-u i sve su jagode bile zdravstveno ispravne, no pokazalo se kako one iz Španjolske i Italije sadrže ostatke pesticida. U domaćim jagodama tragova pesticida nije bilo.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.