Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Djeca s ADHD dvostruko se češće ozljeđuju

Impulzivnost i nedovoljno objektivna procjena rizika često dovode do ozljede

Djeca s ADHD dvostruko se češće ozljeđuju

Djeca s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) dva puta se češće ozljeđuju od ostale djece i veća je mogućnost da će im češće trebati liječnička skrb – tvrdi studija.

Samo u SAD-u više od 5 milijuna djece ili približno 10% djece ima dijagnozu poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću. Djeca s tim poremećajem reagiraju impulzivno, imaju problema s usmjeravanjem pažnje, ponekad su i  fizički hiperaktivna što često utječe na njihove sposobnosti u školi i u svakodnevnom životu. U studiji istraživači su analizirali podatke prikupljene od 4745 učenika petog razreda iz Houstona, Los Angelesa i Birminghama za koje je procijenjeno da bi mogli imati simptome ADHD.

Iz istraživanja je bilo vidljivo da su roditelji te djece dva puta češće prijavljivali povrede svoje djece u posljednjih godinu danu od roditelja one djece koja nisu pokazivala simptome ADHD. 
 
“ADHD je poremećaj koji se povezuje s impulzivnim ponašanjem – djeca često rade stvari bez prethodnog razmišljanja i ne obaziru se na eventualne rizike kojima su izložena u okolišu. Takva djeca vrlo teško planiraju unaprijed, ne procjenjuju rizike i ne razmišljaju o njima i može se reći da ima nedostaje inhibicije u ponašanju onda kada bi je trebali imati”, objasnio je autor studije dr. David Schwebel, ravnatelj University of Alabama at Birmingham's Youth Safety Laboratory. “Takvo rizično i impulzivno ponašanje vodi do ozljeda koje su kod takve djece duplo učestalije”, nastavio je dr. Schwebel.
 
Studija je objavljena u izdanju za rujan i listopad časopisa Academic Pediatrics.
 
Od 18.-25. rujna, u Hrvatskoj i svijetu, obilježava se tjedan ADHD-a. U organizaciji državnih i javnozdravstvenih organizacija te udruga civilnog društva, cilj je ukazati na probleme s kojima se suočavaju djeca koja imaju poremećaj pažnje s hiperaktivnošću koji se zastupljen kod 3-5% školske djece.
 
Poremećaj kojeg karakterizira nepažnja, impulzivnost i hiperaktivnost sve je prisutniji među školskom djecom i nerijetko se u razredu nađe barem jedno dijete koje ima taj poremećaj, a dijete se često karakterizira kao zločesto ili lijeno, što je, naravno, daleko od istine. 
 
Vezano uz tjedan ADHD-a, Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ organizira javnozdravstvenu tribinu “Savjeti roditeljima djece s ADHD/ADD”.
 
Predavači na tribini su prof. dr. sc. Dubravka Kocijan-Hercigonja, spec. neuropsihijatar i Vesna Hercigonja-Novković, prof. defektolog.
 
Tribina će se održati u četvrtak 22. rujna 2011. godine u Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska cesta 16 u 13,00 sati.
 
Udruga za razumijevanje ADHD-a „Buđenje“ organizira predavanja predsjednika Udruge Marka Fereka na temu: „Hiperaktivni sanjari - osobno iskustvo“. Predavanja će se održati u Zagrebu, Karlovcu, Splitu i Rijeci. Termine održavanja predavanja možete pogledati na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.
 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
          Zavod za javno zdravstvo Andrija Štapmar
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se