Advertisement
Relaksacija i meditacija

Dešifrirajte svoje snove

Psihoterapeutkinja Branka Jakelić pomaže nam shvatiti simboliku snova

 Dešifrirajte svoje snove

U drugom dijelu svojega teksta o snovima, psihoterapeutkinja Branka Jakelić donosi brojne savjete koji će nam pomoći u razumijevanju jezika snova. Prvi dio teksta možete pronaći ovdje.

Govor snova slikovit je, a njihove slike bremenite su značenjima. 
Simboli su neodvojiv dio čovjekova života; kao znakovi povezivanja vidljivoga s nevidljivim, oni u sebi nose našu čežnju za ponovnim uspostavljanjem kontakta s nadosjetilnim dok istovremeno kroz njih to nadosjetilno komunicira sa svijetom ograničenim osjetilima i zakonima vremena i prostora. 
 
Pojavljujući se u snovima, simboli sanjaču pružaju ključ za razumijevanje dubljih slojeva života dodirujući razne strune njegova duha, budeći u njemu uspavano znanje duše i potičući brojne procese koji u konačnici vode prema realizaciji njegovih ciljeva.
 
Međutim, simboli koji se javljaju u snovima, kao i simboli uopće, mnogoznačni su i može ih se doživljavati na razne načine. Oni se obraćaju i raznim razinama bića: univerzalnoj ili arhetipskoj zajedničkoj svim ljudima bez obzira na njihovo porijeklo, rasu, religiju i sl., potom kulturalnoj i/ili obiteljskoj razini, koje ih obuhvaćaju načinom razumljivim određenoj grupi ljudi sličnoga podrijetla i životnih okolnosti, te osobnoj razini, koja je vrlo specifična i povezana sa sanjačevim osobnim preokupacijama, sjećanjima iz djetinjstva i životnim iskustvima, strahovima i nadama, osobama koje poznaje itd.
 
Stoga valja biti oprezan pri njihovu tumačenju budući da isti simbol raznim ljudima može predstavljati nešto posve drugo, čak ga i ista osoba u raznim fazama svog života može doživjeti posve drugačije. 
 
U skladu s tim, razne sanjarice i sl. mogu predstavljati samo poticaj da obratite pažnju na neki aspekt svog života na koji može upućivati određeni simbol ali ni u kojem slučaju one ne mogu obuhvatiti njegovo potpuno značenje. Pravo značenje sna otkriva se njegovom proradom, a razumijevanje snova vještina je koja se uči s vremenom i otvorenošću za male znakove na koje obično ne obraćamo pozornost. 
 
Pri tumačenju slika i simbola iz snova dobro je obratiti pozornost na razne detalje. Predmeti, ljudi, brojevi, boje, napisane ili izgovorene riječi, zvukovi... - sve to ima svoju svrhu. Pored toga, sam za sebe jedan simbol ne može pružiti cjelovitu sliku ni prenijeti cjelovitu poruku sna. Usmjerena pitanja kojima ćete istražiti npr. kako se simbol odnosi prema ostatku sna, kako su simboli međusobno usklađeni, surađuju li ili se sukobljavaju, što se inače događa kada se pojavi određeni simbol, pojavljuje li se on u početku ili pri kraju sna i sl. dovest će vas mnogo bliže "rješenju".
 
 Dešifrirajte svoje snove
 
Kako se to radi u gestalt terapiji? 
 
Zapišite san što detaljnije: zabilježite svaku osobu, svaku stvar, raspoloženje, detalj kojega se sjetite, pa i one najmanje i najbeznačajnije.
Pokušajte sada zamisliti da ste vi ta osoba, predmet ili bilo koji drugi element sna, čak i kad vam se to čini potpuno glupim i besmislenim. Dok se uživljavate u pojedine dijelove sna registrirajte svaku asocijaciju koja vam se javi u vezi s vašim životom na javi, npr. nekom knjigom, odlomkom nekoga razgovora i sl. 
 
(Vrlo često takve naizgled beznačajne asocijacije mogu dovesti do pravih otkrića i time do ključa razumijevanja cijele naizgled nesuvisle priče iz sna. Jednom prilikom je npr. Fritz Pearls /otac geštalt psihoterapije/ od čovjeka koji je sanjao da jaše na konju po Central parku u New Yorku, zatražio da sam "postane" staza po kojoj se jaše. Dotični je na to spontano uzviknuo: "Ma nemoj, pa da svi seru po meni!")
 
U mašti postanite ta stvar, bez obzira na to o čemu je riječ. Budite npr. dugme na nečijem kaputu, sjedište auta, neki neobični predmet ili životinja, budite neka osoba, zamislite da ste bilo koja od dviju suprotnih stvari (npr. stari i novi tepih), budite bilo što u vašemu snu nedostaje - osoba, stvar, nedovršena riječ... 
 
Ispričajte svoju priču: što radite u snu (vi kao dugme ili...); što osjećate;  kakve odnose imate s ostalim likovima ili predmetima u snu; što želite?
 
Povedite dijalog s ostalim dijelovima sna. Obratite pozornost na kvalitetu njihove komunikacije: svađaju li se, boje li se jedan drugoga, koče li jedan drugoga ili se uzajamno inspiriraju - podsjeća li vas to na neko područje ili situaciju na javi? 
 
Obratite pozornost na igre riječi i kolokvijalne izraze, brojeve ili boje u snu, zapišite asocijacije... Prisjetite se kako ste se osjećali neposredno nakon buđenja (radosno, uplašeno, zbunjeno, tužno...) - najčešće je upravo emocionalno stanje prvi korak u razumijevanju sna i njegove poruke.
Upitajte se jeste li nešto ispustili; jeste li pobjegli, skrili se od nečega ili nekoga; jesu li vam otkazale noge ili glas... Možda vam san govori o načinu na koji izbjegavate probleme umjesto da se s njima suočite i aktivno ih rješavate.
 
Metoda aktivnog zamišljanja 
 
Metodu dijaloga s pojedinim dijelovima sebe po principu aktivnog zamišljanja prvi je, inspiriran jednom starom tibetanskom tehnikom, razvio C. G. Jung, a preuzeli su je i dalje razvijali razni psihoterapeuti. Uz njezinu pomoć lakše ćete razumjeti neke likove i simbole iz sna.
 
Personificirajte neki lik ili simbol iz sna. Dajte mu konkretan oblik, izgled, miris,  raspoloženje, boju glasa...
Zamislite da sjedi nasuprot vas. Registrirajte kako se osjećate gledajući ga.
Započnite dijalog s njim. Postavite mu neko pitanje i zamislite kako vam odgovara. Nakon toga postavite sljedeće pitanje...
 
Taj unutarnji dijalog možete voditi na razne načine - u mislima, pišući ga ili sjedeći na stolcu i jednostavno razgovarajući s osobom ili nekim simbolom iz sna zamišljajući da sjedi na drugom stolcu. Da bi vam se sve skupa doimalo uvjerljivijim, možete se premještati s jednoga stolca na drugi i tako, iz različitih pozicija, voditi zamišljeni dijalog, osvještavajući pritom na koji se način mijenjaju vaše emocije i protok energije u vašemu tijelu. U početku ćete se možda osjećati glupo i možda ćete imati dojam da vam ništa ne polazi za rukom, ali nemojte odustati. Nakon nekog vremena krenut će i mnoge slike iz sna bit će vam jasnije. 
 
 Dešifrirajte svoje snove
 
O čemu govore likovi iz sna
 
Poznato je da svi odnosi, problemi i konflikti s kojima se borimo u vanjskom svijetu odražavaju odnose, probleme i konflikte našeg unutarnjeg svijeta. Kako se najdublji, najkompleksniji i najkonfliktniji odnos odvija između polariteta, koje Jungovim rječnikom nazivamo Animusom i Animom, naši nevidljivi partneri i njihova međusobna igra očituju se i kroz snove. 
U različitim razdobljima života oni uzimaju različite likove i nose sa sobom različite poruke, kroz koje se očituju specifične teme pojedinih faza u našemu životu. 
Često nam se u snovima pojavljuju posve nepoznati ljudi. Ponekad nose maske koje ne razumijemo, ponekad se i ponašaju nerazumljivo. Igre asocijacija pomoći će nam razumjeti njihove poruke.
 
Uzmite olovku i list papira, odaberite neki lik iz sna i detaljno ga opišite. Zabilježite svaku pojedinost koje se sjetite. 
Posebnu pozornost obratite na detalje koji vas najviše zbunjuju. 
Na novom listu papira zapišite prvi detalj s popisa i nastavite: "... podsjeća me na..." Ne razmislivši prethodno o tome, zapišite prvu asocijaciju koja vam padne na um. 
Odmah prijeđite na sljedeći detalj, i tako redom.
Kada dođete do kraja, ponovno se vratite na prvi detalj i ponovite postupak.
 
Pri ovoj igri asocijacija važna je brzina kojom prelazite s jednog detalja na drugi. Igra je završena kad više nemate asocijacija. Dotada obično već dobijete neku ideju o tome što bi taj lik mogao predstavljati i kakvu poruku za vas nosi. 
 
Umjesto točke na kraju
 
Snovi su dragocjen dio života i surađujući s njima možemo mnogo naučiti o sebi i drugima te živjeti svjesnije i uspješnije, svrhovito i kreativno oblikujući svoj život u skladu s potrebama i zahtjevima svog najdubljeg bića. 
Mijenjajući sebe i svijet oko sebe. 
Poput sanjača čija su dijela mijenjala svijet. 
Poput npr. Aleksandra Velikoga koji je, kada je grad Tir bio pod opsadom, sanjao da na njegovu štitu pleše satir - "prirodni duh". Njegov tumač snova Aristandar preveo je ovo kao igru riječi i, razdijelivši i preraspodijelivši slova u grčkoj riječi "satyros", otkrio ohrabrujuću poruku "Tyros je tvoj". Shvativši to kao poticaj, Aleksandar je ubrzo ponovno napao grad. I osvojio ga.
 
Jeanne D'Arc (Ivana Orleanska) je u snovima čula glas koji joj je govorio da je upravo ona pozvana da spasi Francusku.
 
Napoleon je prema porukama iz snova planirao svoje vojne pohode… 
 
I tako redom.  
Čini mi se vrijednim razmisliti o tome. 
I uložiti nešto napora i otvorenosti kako bi snovi i njihove slike i poruke postali oruđem u službi vlastita razvoja, umjesto da ostanu zanemaren i nesvjestan, "manje vrijedan" ili samo zanimljiv dio života kojem ne pridajemo neko značenje...
 
 
Napisala: Branka Jakelić, psihoterapeutkinja
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se