Advertisement
Zdravo i fino

Dekadentni čokoladni kuglof za blagdanski stol

Poznatu slasticu popularizirao je car Franjo Josip, koji je bio veliki obožavatelj kuglofa s grožđicama – odatle i naziv carski kuglof

Dekadentni čokoladni kuglof za blagdanski stol
 





Lagani biskvit s bogatom čokoladom, uz žlicu tučenog vrhnja i mirise kave zvuči kao odlično zatvaranje blagdanske trpeze, zar ne? Kuglof je rado viđen gost blagdanskih slavlja, koji je proslavio car Franjo Josip, veliki obožavatelj kuglofa s grožđicama i drugih austrougarskih slastica.

Osnovni recept uključuje tijesto s jajima, brašnom i maslacem, uz dodatak praška za pecivo, ali kuglof dolazi u mnogo različitih varijanti pa ga slobodno nadogradite kakaom i tamnom čokoladom, svježim ili sušenim voćem, voćnim namazima… što god vam zvuči primamljivo. Kuglof to sve dobro podnosi, ali jedna stvar je konstanta - za izradu kuglofa trebat će vam, prije svega, kalup za kuglof – bez toga jednostavno ne ide.

Sastojci


- 4 jaja
- 250 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 300 g brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 žlica kakao praha
- 100 g tamne čokolade, nasjeckane
- prstohvat soli

Za preljev

- 200 g čokolade
- 80 g maslaca

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup, namastite ga i pospite brašnom (ako imate silikonski kalup, ne treba). Izmiksajte jaja i šećer, dodajte omekšali maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije.

U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Postupno dodavajte u smjesu i dobro promiješajte, a zatim dodajte nasjeckane komadiće čokolade.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 50 minuta, ili dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe čista. Pustite kuglof da se hladi u kalupu.

Pripremite čokoladnu glazuru - na laganoj vatri otopite maslac i dodajte čokoladu, miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Izvadite kuglof iz kalupa i kad se ohladi, prelijte čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji.

Savjet više: Vrh kuglofa možete dekorirati uskršnjim figurama ili oblikovati malo „gnijezdo“ pomoću čokoladnih jaja. Evo nekoliko ideja.

Dekadentni čokoladni kuglof za blagdanski stol

Dekadentni čokoladni kuglof za blagdanski stol

Pročitaj i ovo:

Sve nijanse duge: Prirodne boje za najljepše uskršnje pisanice
Uskrs kuca na vrata: Oživite dom dekoracijama u bojama prirode

 

 


 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se