Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju i otputujte u London

Danski kotači

Dašak danske biciklističke kulture u Zagrebu

Ovo je opis
Objavljeno: 25.04.2012.


Sredinom mjeseca travnja Tehnički muzej u suradnji s Veleposlanstvom Danske ugostio je izložbu pod nazivom Danski kotači. Izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 17. lipnja ove godine. Cilj cijelog koncepta pod nazivom Danski kotači promicanje je i približavanje danske kulture, pogotovo biciklističke, građanima grada Zagreba.

Koncept Danski kotači započeo je otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom Monumental Motion uvaženog danskog umjetnika Mikaela Colville - Andersena. Tema ove izložbe prati suživot građana Kopenhagena i njihovih bicikala. Kultura biciklizma nezaobilazan je dio percepcije svakog Danca, a ova izložba šalje snažnu i inspirativnu poruku njenim posjetiteljima da aktivnije koriste svoje bicikle u svakodnevnom životu; prilikom odlaska na posao, u kupovinu ili na izlet.

Osim izložbe koja je postavljena u prostorima Tehničkog muzeja, cilj koncepta je i educirati građane tehnikama brzog popravka bicikla i prezentirati načine unapređenja biciklističke strukture grada (koja je Zagrebu itekako potrebna). Sve to kroz predavanja i radionice aktivnih sudionika na ovom polju, iz Danske kao i iz Hrvatske, kako bi se potakla i ojačala simbioza ljudi i njihovih bicikala.

Uz to, Zagrepčani će prvi put moći uživo vidjeti svjetski proslavljene teretne bicikle Christiania bike (christianiabikes.com) i Long John-Bullitt bike (larryvsharry.com). Od svog nastanka, još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, Christiania bicikl postao je ikona danskog transporta biciklima te osvojio brojne međunarodne nagrade za dizajn.

Oko samog otvorenja izložbe i dolaska europske delegacije (na čelu s Milanom Bandićem) u naš Zagreb užurbano su se ocrtavale žute biciklističke linije na nogostupima oko Tehničkog muzeja ne bi li se pokazala i ˝hrvatska biciklistička kultura˝. Vjerojatno je svima jasno da smo još uvijek jako daleko danske tradicije vožnje bicikala, ali nadamo se da će ova izložba pomoći i našim građanima da uvide prednosti korištenja bicikala u gradu i usvoje barem mali djelić danske biciklističke kulture.
 

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?