Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Obilježite s nama Dan ružičaste vrpce

Smrtnost od raka dojke moguće je smanjiti samo pravovremenom prevencijom

Obilježite s nama Dan ružičaste vrpce

Ann Pietrangelo bi mogla danima pričati o karcinomu dojke jer ga je tri puta pobijedila. Najvažniji savjeti koje je ova hrabra žena podijelila s čitateljicama na svom blogu, mogli bi se svesti na pet ključnih stavki koje bi doista svaka žena trebala znati:

1.  Istražujte svoje tijelo – upoznajte svoje dojke, njihovo tkivo, promjene koje se događaju za vrijeme menstrualnog ciklusa. Ann kaže da je, baš kao i najveći broj oboljelih od karcinoma dojke, ona sama otkrila kvržicu na dojci.

2. Ako pronađete promjenu u tkivu dojke za koju smatrate da je sumnjiva – shvatite je ozbiljno, ne ignorirajte je. Jer – karcinom dojke se može dogoditi i vama. Čak i ako niste niakada zapalili cigaretu, čak i ako jedete ispravno i živite zdravo, čak i ako niste imali slučaj karcinoma dojke u svojoj obitelji...
 
3. Ne gubite vrijeme – odmah otiđite na pregled. Ako se doista radi o karcinomu – šanse da ga izliječite su mnoge veće ako što prije krenete s tretmanom.
 
4. Ako se doista radi o karcinomu – ne očajavajte. Budite aktivni pacijent, saznajte sve o svojim opcijama. Ispitujte liječnike, pretražujte provjerene internetske baze podataka i temeljite svaku svoju odluku na činjenici, ne na strahu.
 
5. Nikada ne prestajte živjeti – bez obzira kao se loše osjećali. Bez obzira jesti li bez kose kao novorođenče, ljudi vas gledaju kao čudaka, ako je sva hrana koju ste stavili u usta izgubila okus, ako imate protezu umjesto dojke – nemojte se prestati osjećati živom. Radujte se životu pa makar to bilo samo nekoliko sekundi dnevno.
 
* * * 
 
Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao "Dan ružičaste vrpce“. Središnja akcija u povodu Dana ružičaste vrpce održat će se u subotu, 01. listopada, u više od 30 hrvatskih gradova. Ovogodišnjom se akcijom traži donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke. Taj program podrazumijeva liječenje žena oboljelih od raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. godine obvezuje članice Europske unije da se ti centri osnuju do 2016. Cilj je smanjiti smrtnost oboljelih žena za 20%.
  
Sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake 2 minute obolijeva jedna žena, a svakih 6 minuta jedna umire. U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.
 
Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom pa posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina.
 
S ciljem što ranijeg otkrivanja raka i dugih bolesnih stanja dojki te zbog edukacije žena o potrebi pregleda već u ranijoj životnoj dobi, 10. listopada bit će organizirani besplatni pregledi za žene između 20 i 30 godina u specijalističkih ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova.
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se