Advertisement
Događanja

Dan mimoza - dan borbe protiv raka maternice

Rak grlića maternice se može spriječiti – u tjednu smo obilježavanja prevencije raka grlića maternice

Dan mimoza - dan borbe protiv raka maternice

Od 22. do 28. siječnja 2012. godine obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, a Hrvatska već tradicionalno obilježava Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka maternice. 

U Hrvatskoj se ovoga vikenda po peti put obilježio Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 21. siječnja 2012. godine – poznatiji kao Dan mimoza koji ima za cilj podizanje svijesti o zloćudnoj bolesti i edukaciju o prevenciji raka maternice koji predstavlja vrlo ozbiljan zdravstveni problem, kako u Europi tako i u Hrvatskoj.
 
Kako smo saznali u Udruzi “Zdravka” godišnje od invazivnog oblika karcinoma u Hrvatskoj oboli više od 400 žena, od posljedica bolesti umre svaka treća oboljela, a najčešće obolijevaju žene u dobi od 35  do 49 godina. 
 
Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?
 
Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena!
Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena te treći uzrok smrtnosti od raka u žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 000 žena umre od te bolesti.
 
U Hrvatskoj svaki 2. dan umre jedna žena od raka vrata maternice
Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od raka vrata maternice umre jedna žena.
 
Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice
Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7% slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.
 

HPV se prenosi spolnim kontaktom
HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa i može se prenijeti izravnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tijekom snošaja. Infekcija HPV-om najčešća je u adolescenata, a rak vrata maternice u žena između 35 i 55 godina.
 
Svaka druga seksualno aktivna osoba je zaražena s HPV-om
Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je s HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj s HPV-om je zaraženo oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca.
 
Smrtnost od raka vrata maternice je 50%
U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 200 žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200 000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418 000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene.
 
Rak vrata maternice može se otkriti na vrijeme
Papa test je jednostavan test kojim se može otkriti rak vrata maternice i abnormalne stanice u vratu maternice, ali on ne upućuje na glavni uzrok pojave raka i abnormalnih stanica što je posljedica trajno prisutne infekcije "visoko rizičnim" tipovima HPV-a. Drugi nedostatak Papa testa je 20 - 40% lažno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi tekuća citologija jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja od 5%.
 
 
Koji su faktori koji povećavaju rizik za rak vrata maternice 
 
Uz već spomenuti HPV – humani papilomavirus,  ostali rizični faktori uključuju:
 
1. Neodgovorno seksualno ponašanje i veliki broj partnera  
2. Problem sa funkcioniranjem imunološkog sustava, pogotovo kod žena koje imaju i infekciju HIV virusom
3. Upotreba oralne kontracepcije dulje od 5 godina
4. Prenatalna izloženost dietilstilbestrolu (sintetskom estrogenu) 
5. Pušenje i sekundarno pušenje
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se