Advertisement
Medicina i farmacija

Dan borbe protiv raka dojke

Smrtnost od raka dojke moguće je smanjiti samo pravovremenom prevencijom

Dan borbe protiv raka dojke

Dan borbe protiv raka dojkeAnn Pietrangelo bi mogla danima pričati o karcinomu dojke jer ga je tri puta pobijedila. Najvažniji savjeti koje je ova hrabra žena podijelila s čitateljicama na svom blogu, mogli bi se svesti na pet ključnih stavki koje bi doista svaka žena trebala znati:

1.  Istražujte svoje tijelo – upoznajte svoje dojke, njihovo tkivo, promjene koje se događaju za vrijeme menstrualnog ciklusa. Ann kaže da je, baš kao i najveći broj oboljelih od karcinoma dojke, ona sama otkrila kvržicu na dojci.

2. Ako pronađete promjenu u tkivu dojke za koju smatrate da je sumnjiva – shvatite je ozbiljno, ne ignorirajte je. Jer – karcinom dojke se može dogoditi i vama. Čak i ako niste niakada zapalili cigaretu, čak i ako jedete ispravno i živite zdravo, čak i ako niste imali slučaj karcinoma dojke u svojoj obitelji...
 
3. Ne gubite vrijeme – odmah otiđite na pregled. Ako se doista radi o karcinomu – šanse da ga izliječite su mnoge veće ako što prije krenete s tretmanom.
 
4. Ako se doista radi o karcinomu – ne očajavajte. Budite aktivni pacijent, saznajte sve o svojim opcijama. Ispitujte liječnike, pretražujte provjerene internetske baze podataka i temeljite svaku svoju odluku na činjenici, ne na strahu.
 
5. Nikada ne prestajte živjeti – bez obzira kao se loše osjećali. Bez obzira jesti li bez kose kao novorođenče, ljudi vas gledaju kao čudaka, ako je sva hrana koju ste stavili u usta izgubila okus, ako imate protezu umjesto dojke – nemojte se prestati osjećati živom. Radujte se životu pa makar to bilo samo nekoliko sekundi dnevno.
 
* * * 
 
 
Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao "Dan ružičaste vrpce“. Središnja akcija u povodu Dana ružičaste vrpce održat će se u subotu, 01. listopada, u više od 30 hrvatskih gradova. Ovogodišnjom se akcijom traži donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke. Taj program podrazumijeva liječenje žena oboljelih od raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. godine obvezuje članice Europske unije da se ti centri osnuju do 2016. Cilj je smanjiti smrtnost oboljelih žena za 20%.
  
Sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake 2 minute obolijeva jedna žena, a svakih 6 minuta jedna umire. U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.
 
Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom pa posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina.
 
S ciljem što ranijeg otkrivanja raka i dugih bolesnih stanja dojki te zbog edukacije žena o potrebi pregleda već u ranijoj životnoj dobi, 10. listopada bit će organizirani besplatni pregledi za žene između 20 i 30 godina u specijalističkih ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova.
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se