Zdravo i fino

Dalmatinska juha od slanutka

Maja priprema staro dalmatinsko jelo koje su spremale i njena mama, baka i prabaka...

Dalmatinska juha od slanutka

Starim ljudima nije promaklo to staro, stoljećima njegovano jelo koje odiše putevima Jadrana, pokriveno viškom zemlje u kojoj je sloj po sloj, okus po okus, miris po miris zaspalo vrime…

Juha od slanutka jeftino je jelo, najčešće spremano u siromašnim kućanstvima. U Dalmaciji ga seljaci još uvijek uzgajaju i suše u svojim dvorištima, spremajući ga na juhu od slanutka ili u kombinaciji s drugim mahunarkama. Slanutak je također bio popularan među starim Rimljanima, Grcima i Egipćanima.
 
I kako to u svakoj (barem mojoj) gastronomskoj priči biva, glavnu ulogu preuzima baka.
Juhu od slanutka na ovaj način spremala  je mama moje bake, njena baka, prabaka, praprabaka…i tako u nadogled…
Osobno, volim juhu od slanutka, ona je okus mog djetinjstva, a kombinacija s peršinom koji se svježi dodaje na kraju i maslinovog ulja je nepogrešiva kada M. i ja poželimo lagani ručak. Možete čak dodati i režanj češnjaka ukoliko želite.
Ukoliko nam ostane slanutka za sutradan, fino ga ocijedim, isperem kroz vodu pa napravim Hummus ili dip od slanutka i slanih srdela, ili pak neku jednostavnu salaticu s tunom... Slanutak je dovoljno kremast za svaku kombinaciju, pa sam čak razmišljala da ga idući puta usitnim štapnim mikserom za neku krem juhicu. No za sada, zadovoljiti ćemo se sa starim dalmatinskim receptom :)     
 
 
 
Dalmatinska juha od slanutka  Potrebni sastojci:
 
·         1 kg sušenog slanutka
 
·         2 žlice morske soli
 
·         obična hladna voda
 
·         vezica svježeg peršina
 
·         1-2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
 
·         svježe mljeveni crni papar, sol
 
 
       Priprema:
 
·         Suhi slanutak operite pod mlazom hladne vode, a potom premjestite u plastičnu ili keramičku zdjelu. Prelijte s dovoljno obične hladne vode da slanutak bude prekriven, dodajte 2 žlice morske soli te potom izmiješajte. Ostavite preko noći da slanutak omekša.
 
·         Sutradan slanutak ocijedite od viška vode koji se nije upio. Premjestite ga u veći lonac pa  dolijte običnu hladnu vodu da bude prekriven. Dodajte papar i još soli, ali nemojte pretjerivati.
 
·         Pustite da se juha kuha polupoklopljeno, oko 1-2 sata, sve dok slanutak ne omekša (vrijeme kuhanja ovisi o kvaliteti slanutka).
 
·         Prije serviranja, probajte da li je juha dovoljno slana, dodajte sitno sjeckani svježi peršin te maslinovo ulje (uobičajeno dodamo 1 žličicu ulja po osobi, ali možete slobodno dodati i više).
 
·         Poslužite dok je još vruće.
 
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Dalmatinska juha od slanutka - komentira andrea andrea
    Draga Majo, hvala tebi! Vidiš i sama koliko ljudi je lajkalo slanutak - sigurno će puno njih i isprobati ovaj recept:)tajna je uvijek u jednostavnosti:) pusa, ?ujemo se!
  • Dalmatinska juha od slanutka - komentira MajaMatus MajaMatus
    Hvala ti Andrea :)