Advertisement
Silvija Kolar-Fodor

Cvijeće koje nagovještava jesen

Kako postoje vjesnici proljeća, tako postoje i vjesnici jeseni. Saznajte o kojim se biljkama radi.

Često govorimo o vjesnicima proljeća i kad spomenemo taj pojam, gotovo svi pomislimo isto: visibabe, drijemovci, narcise... Jeste li kad pomislili ima li cvijeća koje svojom cvatnjom nagovještavaju jesen? Osim općepoznatih krizantema, mogo je cvijeća koje svoju pravu ljepotu pokazuje tek na jesen. Predstaviti ću vam neke od njih.

Pročitala sam u jednoj knjizi rečenicu «Kad asteri procvjetaju, oni nagovještavaju kraj vrtlarske godine». I zaista, kad asteri otvaraju svoje cvjetne glavice, vrijeme je završnih berbi u vrtu. I kad su u vrhuncu cvatnje, svjesna sam da je to jedan od posljednjih prekrasnih prizora kojima se mogu diviti u vrtu.

  Cvijeće koje nagovještava jesen

Astera ima jako puno vrsta, pa tako njima možete napraviti prekrasne cvjetne kombinacije u vašim cvjetnjacima: od puzajućih koji prekrivaju tlo, preko grmolikih niskih pogodnih za obrube gredica, pa sve do visokih vrsta koje narastu preko 1,5 metara.  Također ih ima u svim mogućim raznim bojama, doduše najčešće u roza i ljubičastim nijansama, ali ima i bijelih, crvenih, pa čak i žutih. Svaki je od njih prekrasan na svoj način. Njihova posebnost je i u tome što ih jako vole pčele, pa ako je u vrijeme cvatnje astera lijepo i sunčano vrijeme, sve oko njih zuji i stalno su prepuni pčela.  Asteri počinju cvasti tokom rujna, a ako je lijepo vrijeme, ta se cvatnja proteže i tokom listopada. 

Ukrasne trave su prekrasne tokom cijele godine, ali početkom jeseni tek stvarno svraćaju pogled na sebe svojim prekrasnim metlastim cvijetovima. Bilo da se radi o jednogodišnjim ili trajnicama, najljepše su na jesen.  Od jednogodišnjih trava posebno ću izdvojiti sirak – sorgum vulgare var techicum – to je sirak koji se koristi za proizvodnju sirkovih metli. Međutim, što se mene tiče, to je prekasna jednogodišnja trava koja je najljepša na jesen, dok ocvate i formira sjemenke na vrhovima metlica, te se sve to skupa povije prema dolje.

Od trajnica, jedne od najljepših ukrasnih trava zasigurno su pennisetumi, radi svojih cvijetova. Oni uglavnom cvatu u rujnu, dok ih u listopadu polako zamjenjuje još jedna prekrasna ukrsna trava trajnica – kineski šaš ( lat Miscanthus sinensis), koji također postoji u bezbroj varijeteta.

Osim proljetnih anemona, postoje i jesenske anemone – anemone japonica. To su trajnice koje rastu grmoliko, ovisno o vrstama narastu i preko 1,5 metara. Počinju cvasti krajem ljeta i početkom jeseni – stoga se nazivaju i jesenske anemone. Ova je vrsta uglavnom u roza kombinacijama i bijeloj boji, te izuzetno dugotrajne  cvatnje. 

Na jesen počinju cvasti i ukrasni suncokreti trajnice (lat. helianthus i heliopsis).  Nakon što većina jednogodišnjih suncokreta u ovo doba godine već ocvate (rujan i listopad), male žute nestašne cvjetne glavice ukrasnih suncokreta trajnice uvelike uveseljavaju pogled na vrt.

I moj osobni favorit – amaranthus uspravnog cvijeta. Tokom ljeta ova biljka izgleda prilično neugledno, cvjetovi koji su tek u formiranju nisu jarke boje i ne dijeluje zanimljivo. Međutim, što jesen uzima više maha, to je ovaj amaranthus sve jarkije crvene boje. Listovi iz zelene poprimaju crvenu boju, a veliki skupovi cvjetova postaju intenzivno tamno crveni. U vrhuncu cvatnje, ovo je doista fascinantna biljka, i pogled na skupinu tih cvjetova oduzima dah.

 

Ovo je tek mala skupina biljaka koje se odlikuju jesenskom cvatnjom.  Imati rascvjetani vrt cijele godine, pa sve do kraja jeseni i nije tako nedostižno.

U svoj toj eksploziji boja i šarenilu, i jesen je prekrasno godišnje doba.

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se