Crni rižoto od sipe s prošekom

Tajna ovog odličnog rižota koji je za nas pripremila Maja Matus krije se u dalmatinskom prošeku

Ovo je opis
Objavljeno: 25.09.2011.


Potrebni sastojci (za 2 osobe):

1 kg svježe sipe + mjehur za crnilo
200 g svježih škampi
1/2 dl maslinovog ulja
1 manji poriluk
3 režnja češnjaka
3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
3 žlice soka od rajčica iz tetrapaka
300 g riže
2 dl suhog bijelog vina
1 dl prošeka
2-3 grančice timijana ili lovorovog lista
riblji temeljac ili vruća voda
sol, papar
 
Priprema:
 
Sipu očistite tako da ćete ju pažljivo zarezati na leđima i izvaditi kost, a mjehur sedefaste boje sa crnilom spremite na stranu pazeći da ne pukne.
 
Čišćenje sipe slično je lignjama, treba glavu s iznutricama odvojiti od tijela, pritom pazeći da sipi ne oštetimo još jedan mjehur smeđe boje (jer njega bacimo i pažljivo odvojimo da se ne razlije), a tijelo sipe narežemo na manje kockice veličine 1.5 x 1.5 cm.
Poriluk narežite na sitnije kolutiće pa prodinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok  ne omekša. Potom dodajte narezane kockice sipe pa dinstajte 10 minuta, a potom dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, pire od rajčice i papar pa lagano promiješajte.
Dodajte očišćene repove škampi pa propirjajte oko 2 minute.
 
Naposlijetku, dodajte bijelo vino, prošek i vodu pa kuhajte dok sipa ne omekša.
Kad sipa omekša, dodajte rižu, po potrebi dodajte još vode, ostale začine te crnilo iz mjehura sipe dok riža ne poprimi željenu boju, pa kuhajte oko 12-15 minuta.
 
Pustite da provrije i sklonite s vatre.
 
Poklopiti 10 minuta da odstoji prije posluživanja.
 
 
Napisala: Maja Matus
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Maja Matus, Naturala.hr
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Eko proizvodnja

Osnovna načela biološkog uzgoja
Piše: Zlata Nanić. Planirate li napraviti ekološki povrtnjak, trebali biste znati da... više
 
Zlatko Pejić: Mislimo da
Prije 111 dana Koja je budućnost ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj? Odgovor na to pitanje, na... više
Motika umjesto iPhonea
Prije 119 dana Opustite se uz zelenu terapiju ... više

Nutricionizam

Zašto je dobro jesti
Piše: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender. Riba je izvor esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih... više
 
Svi putevi vodili su
Prije 17 dana Ove godine festival je bio oda slanim rimskim vremenima i načinima korištenja... više
Serotonin - imate li
Prije 17 dana Otkrijte kako povećati razinu serotonina, vašeg hormona sreće... više

Prevencija prekomjerne težine

Šest stvari koje će
Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
 
10 dana do zdravlja
Prije 103 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više
Počinje lov na
Prije 134 dana UN dijeta, Atkinsonova dijeta, kupus dijeta… UF! U hrpi prijedloga koji iskaču... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?