Zdravo i fino

Čokoladni tartufi s kardamomom

Tamara predlaže da vikend začinite čokoladom i kardamomom - prirodnim afrodizijacima

Čokoladni tartufi s kardamomom

Čokolada i ja imamo poseban odnos-dugo se nismo baš voljele, dok se jednoga dana nisam odvažila na korak naprijed i isprobavanje novih kombinacija. Spojio nas je kardamom. Ove čokoladne kuglice sa egzotično-mirisnim dodatkom osvojile su me isprve, a nadam se da će i vas. Donosim vam slatkiš u kojoj taj začin odlično funkcionira. 

Kardamom je grmolika biljka podrijetlom iz jugoistočne Azije. Kod nas je to manje poznat i ne toliko uobičajen začin, što vas nikako ne bi trebalo spriječiti da ga isprobate. U posljednje je vrijeme sve dostupniji na hrvatskom tržištu. Osim u kulinarstvu, koristi se i u medicinske i kozmetičke svrhe, ali vratimo se zasada ovim kuglicama.
 
Čokoladni tartufi s kardamomomSpecifična i divna aroma ovog začina, koja će vas lagano podsjetiti na mentu ili čak limun, muškatni oraščić, cimet... (sve u jednom, a opet ništa od toga; teško ćete ga odrediti) odlično se nadopunjuje sa osnovnim, klasičnim okusom tamne čokolade. Meni je npr. jedna od najdražih kombinacija bila čokolada + đumbir/cimet, dok nisam probala ovu. Čokolada slovi kao afrodizijak, kardamom slovi kao afrodizijak...nije li očito? :) Stoga se ovo naprosto nameće kao jedan divan, egzotičan par. Lagano dekadentan, sofisticiran...ako ne pretjerate sa količinom začina, jer ima snažnu aromu i ne želite jesti nešto što će vas podsjećati na parfem. Kardamom je tu da sasvim diskretno pruži osjećaj kako jedete nešto novo i pomalo egzotično, nešto za što će vas gosti pitati i tražiti recept. Uz to, ove su kuglice brze i jednostavne za izradu. Imaju divnu, pomalo svilenu teksturu i zapravo jedete čistu čokoladu obogaćenu divnim aromama. 
 
Taj osjećaj kad zagrizete u ovo čokoladno zadovoljstvo instantno će vam popraviti raspoloženje i podignuti energiju. Taj me osjećaj uvijek podsjeti na knjigu i film Čokolada, gdje je ova namirnica dovedena do vrhunca, gdje se slavi slatki život i čokoladni hedonizam, gdje čokolada spaja srca i rasplamsava strasti i gdje su opisi i kadrovi čokolade i izrade slastica toliko zavodljivi i stvarni da poželite ući u ekran...ili otrčati po kockicu čokolade.
 
Dakle, priuštite si neku dobru tamnu čokoladu, obucite ju u kardamom i kakao i zamislite da ste negdje daleko. Ovi tartufi odlično prijaju uz kavu i/ili crni čaj.
 
•  130 ml slatkog vrhnja
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 2 žličice maslaca
• 250 g tamne čokolade (najmanje 70 % kakaa)
• gorki kakao prah-za uvaljati kuglice
 
 
1. Slatko vrhnje i 1/2 žličice kardamoma (ako imate kardamom u sjemenkama, usitnite ga pa dodajte vrhnju, a možete dodati i cijele sjemenke pa kasnije procijediti vrhnje, sjemenčice će pustiti aromu) zagrijte gotovo do vrenja pa uklonite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Dobro izmješajte, neka se čokolada potpuno otopi.
 
2. Ostavite u hladnjaku na cca sat-dva (ili u zamrzivaču, ako vam se žuri ili ste nestrpljivi kao ja) pa uzimajte po 1 žličicu smjese od koje ćete oblikovati pomalo nepravilne kuglice (tatrufe).
 
3. Kakao prah pomiješajte s preostalih 1/2 žličice kardamoma pa u ovu mješavinu uvaljajte tartufe. Čuvajte na hladnom mjestu. Možete ih po želji uvaljati i u mljevene lješnjake, orahe, kokos...Meni su ipak najdraži s kakao prahom.
 
Savjet: Ako želite vegansku varijantu, umjesto slatkog vrhnja možete upotrijebiti sojino vrhnje za kuhanje.
 
 
 
Napisala: Tamara Novaković
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Čokoladni tartufi s kardamomom- komentira MajaMatus MajaMatus
    Odli?na stvar, Tamara :)