Zdravo i fino

Čokoladna mousse torta

Čokoladna torta za posebne prilike

Čokoladna mousse torta
Maja Matus nas uvijek oduševi svojim receptima, a ovo je torta koju je napravila za svoj rođendan! Donosimo vam recept za ovu čokoladnu fantaziju a Majine savjete za pripremu možete pronaći na njenom Dalmatia Gourmande blogu.
 
 
 
Čokoladna mousse torta
(za 1 tortu, 26 cm)
 
 
Potrebni sastojci:
 
      Za biskvit:
 
·         4 cijela jaja, sobne temperature
·         200 g kristal ili smeđeg šećera
·         250 g maslaca, sobne temperature
·         200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
·         4 žlice glatkog pšeničnog brašna, tip 550
·         2 žličice praška za pecivo
·         prstohvat soli
·         120 ml mlijeka, za prelijevanje biskvita
 
      Za mousse od tamne čokolade:
 
·         1 litra vrhnja za šlag (Vindija)
·         200 g tamne čokolade, 74% kakaa
·         200 g čokolade za kuhanje, 52% kakaa
·         prstohvat soli
 
 
Čokoladna mousse torta
 
     
Priprema:
 
 
       Priprema biskvita:
 
·         Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za torte premažite s malo otopljenog maslaca pa pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna pa kalup ostavite sa strane.
 
·         Nalomite čokoladu i narežite maslac pa sve zajedno otopite na pari, stalno miješajući dok ne dobijete finu, tekuću teksturu čokolade. Skinite s vatre pa lagano ohladite na sobnoj temperaturi, oko 5 minuta.
 
·         Žumanjke istucite s šećerom dok ne dobijete gustu, svijetložutu smjesu. U žumanjke dodajte otopljenu čokoladu pa dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa izmiksajte dok se svi sastojci ne spoje u kompaktnu smjesu. Ostavite sa strane.
 
·         U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti šlag pa dodajte, malo po malo, smjesi žumanjaka i čokolade. Dobro izmiksajte.
 
·         Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte. Ako je potrebno, poravnajte da biskvit bude ravan.
 
·         Pecite biskvit oko 30-40 minuta. Čačkalicom umočenom u sredinu biskvita provjerite da li je pečen. Izvadite biskvit iz pećnice, nemojte ga vaditi iz kalupa. Još vrućeg prelijte ga s mlijekom pa potpuno ohladite na sobnoj temperaturi. Ja u ovom koraku uobičajeno 50 g tamne čokolade (s 74% kakaa) otopim u mlijeku pa nakapam po tijestu. Mlijeko omekša topli biskvit, a čokolada se fino upije.
 
 
Čokoladna mousse torta
 
 
      Za mousse od tamne čokolade:
 
·         Pomiješajte vrhnje za šlag s obje vrste čokolade koju ste nalomili na kockice. Stavite zagrijavati na laganoj vatri sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Stalno miješajte dok tekućina ne zavrije. Skinite s vatre i ostavite oko 10-15 minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi. 
 
·         Nakon što se krema ohladila, ona će se malkice stisnuti. Potom je prelijte preko potpuno ohlađenog biskvita. Kalup protresite par puta rukama kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne stisne.
 
 
 
Čokoladna mousse torta
  
Čokoladna mousse torta
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.