Zdravo i fino

Čokoladna mousse torta sa želeom od malina

VIDEO: Zanimljiva i fina torta u čijem je sočnom biskvitu jedan od glavnih sastojaka maslinovo ulje, a bogata mousse krema skriva osvježavajući žele od malina

Htjeli biste napraviti savršenu rođendansku tortu, ali vaše vas amaterske vještine u tome ograničavaju? U tome vam mogu pomoći vaši i naši prijatelji Kuhari.com! Uz ovu ukusnu tortu Nikoline Dianežević vaše rođendansko slavlje ostat će u sjećanju svih zahtjevnih sladokusaca.

Za 16 osoba potrebno je sljedeće:

Sastojci:

Biskvit

- 30 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 1 limun (korica)
- 3 jaja
- 50 g maslinovog ulja
- 100 g zamrznutih malina

Žele od malina

300 g odmrznutih malina
45 g šećera
3 listića želatine

Čokoladni mousse

- 150 g mliječne čokolade
- 150 g tamne čokolade
- 95 ml mlijeka
- 495 ml vrhnja za šlag
- 3 žumanjaca
- 30 g šećera


Priprema:


Biskvit

Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke za biskvit osim malina, dobro izmiješati mikserom pa miksati još 2 min na najvećoj brzini.

Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm koji je na dnu obložen papirom za pečenje.

Poravnajte i po njoj ravnomjerno pospite zamrznute, malo razmrvljene maline.

Pecite oko 20-25 min na 170°C (prethodno ugrijano) te ohladite. Odvojite nožićem od kalupa.


Žele od malina

Maline usitnite u blenderu i protisnite kroz fino cjedilo da odstranite koštice.

Namočite želatinu da omekša.

U lončiću zagrijte pasirane maline sa šećerom, a kad provrije maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu.

Malo ohladite, a zatim izlijte u okruglu metalnu posudu obloženu prozirnom folijom te stavite u zamrzivač da se zaledi.

Žele treba ispasti kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru zdjele. 


Čokoladni mousse

Zagrijte mlijeko s cca 95 ml vrhnja.

Žumanjce pjenasto istucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro izmiješajte pjenjačom (mlijeko treba dodavati pomalo kako se žumanjci ne bi skuhali!).

Smjesu potom stavite u lonac na pari te miješajući zagrijavajte dok se ne počne zgušnjavati (cca 15 min).

Maknuti s vatre i odmah dodati fino sjeckanu čokoladu (70% kakaa) i miješati dok se ne otopi i poveže s kremom.

Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag (tučen od preostalog vrhnja za šlag, cca 400 ml).


Slaganje

Biskvit staviti na pladanj, na njega preokrenite žele pomoću folije, maknite foliju te oko biskvita zatvorite podesivi obruč za torte. Premazati čokoladnim mousseom i poravnati.

Staviti na minimalno 4 sata (najbolje preko noći) u hladnjak, a zatim odvojiti obruč te tortu ukrasiti po želji.



Dobar tek žele vam
Čokoladna mousse torta sa želeom od malina

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.