Advertisement
Nutricionizam

Čokolada zdrava za srce!

Čokolada ne godi samo našem nepcu - donosimo istraživanje objavljeno u časopisu HerbalGram o djelovanju čokolade na zdravlje srca

Čokolada zdrava za srce!

Kakao (Theobroma cacao, Sterculiaceae) i čokolada istraživani su zbog svog pozitivnog učinka na kardiovaskularne bolesti. Čokolada se priprema od sjemena kakaa u kombinaciji s kakao maslacem, čvrstim dijelovima kakaa, drugim mastima i šećerima.

Mliječna čokolada sadrži još i mlijeko, a bijela je sastavljena samo od kakao maslaca, šećera i mlijeka i nema flavonoida iz kakaa. Kakao sadrži polifenole i flavonoide (epikatehin) kojih ima 2-5 puta više u tamnoj nego u mliječnoj čokoladi. Čokolada sadrži još i zasićene (60%), mononezasićene masti (35%) i linolensku kiselinu (3%).
 
Brojna istraživanja bavila su se vezom između konzumacije čokolade i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i pokazala su pozitivne učinke konzumacije tamne čokolade na smanjenje rizika obolijevanja, smanjenje smrtnosti nakon infarkta miokarda i smanjenje aterosklerotičnog plaka u koronarnim arterijama. Konzumacija bijele čokolade nije pokazala takav učinak.
 
Mehanizmi uključuju tri djelovanja čokolade: antioksidativno djelovanje koje smanjuje oksidativni stres, povećanje endotelne funkcije krvnih žila povećanjem koncentracije dušikovog oksida (NO) i povećanu intracelularnu koncentraciju slobodnog kalcija što aktivira endotelne receptore estrogena. 
 
U kontroliranom, dvostruko slijepom istraživanju, za 47% je poboljšana vazomotorička funkcija uslijed konzumacije čokolade s visokim postotkom flavanola. Također je primijećen porast broja stanica koje su zaslužne za obnovu krvnih žila.
 
Istraživano je i djelovanje na sniženje visokog krvnog tlaka i pokazalo se da konzumacija tamne čokolade blago smanjuje povećani krvni tlak.
 
Dokazan je učinak na smanjenje kolesterola i LDL lipoproteina (“loš” kolesterol) kod ljudi s povišenim razinama kolesterola. Također je primijećen učinak na povišenje razine HDL lipoproteina (“dobar” kolesterol). Nije pronađen utjecaj na razinu triglicerida u krvi.
 
U jednom je istraživanju pokazan pozitivan učinak na smanjenje rezistencije tkiva na inzulin kod dijabetičara nakon konzumacije tamne čokolade. Poboljšala se i produkcija inzulina u beta stanicama gušterače. Prijavljena je i smanjena agregacija trombocita nakon konzumacije tamne čokolade.
 
Prema autorima članka, iako su navedena istraživanja pokazala pozitivne učinke konzumacije tamne čokolade, ona imaju neka ograničenja kao što su nedostatak podataka o količini i vrsti čokolade korištene u istraživanja, kratkog trajanja istraživanja te heterogenosti ispitivanih grupa i potrebna su jasna dobro definirana klinička istraživanja prije no što se konzumacija tamne čokolade može preporučiti u većim količinama pacijentima s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili zdravim pojedincima. 
 
Do tada se preporučuje u tamnoj čokoladi uživati u ograničenim količinama. 
Hm...probajte ako možete!
 
 
Izvor: American Botanical Council, HerbalGram
"Review of the Effect of Cocoa and Chocolate on Coronary Heart Disease" by Risa N.Schulman

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se