Advertisement
Medicina i farmacija

Cjepivo protiv gripe samo djelomično učinkovito

Zapanjujuće otkriće: velika studija objavljena u časopisu Lancet otkriva slabu djelotvornost cjepiva protiv gripe

Cjepivo protiv gripe samo djelomično učinkovito

Da cjepivo protiv gripe pruža samo djelomičnu zaštitu, dobro je poznato – ali ono što je začudilo jest podatak da je cjepivo uspješno samo kod 59% cijepljene populacije. Što će reći, da samo malo više od polovice cijepljenih koji će zavrnuti svoje rukave i cijepiti se (kao naš Ministar zdravstva Darko Milinović 2009. za vrijeme trajanja pandemijske gripe, sjećate se?) - te iste godine sigurno neće dobiti gripu.  

Svijetom je posljednjih dana odjeknula vijest o istraživanju objavljenom u uglednom medicinskom časopisu Lancet (Lancet Infectious Diseases Journal) da je cjepivo protiv različitih tipova virusa gripe djelotvorno samo kod 59% zdravih ispitanika mlađe dobi.
 
Radi se o meta- analizi koja je procijenila čak 31 studiju o djelotvornosti cjepiva protiv gripe u kojoj je dokazano da djelotvornost različitih cjepiva varira od 16 do 76% što čini prosjek od 59% djelotvornosti kod odraslih osoba. Važno je napomenuti da djeca i stariji nisu bili uključeni u meta-analizu. 
 
Dr. Michael Osterholm, epidemiolog s University of Minnesota, o efektivnosti cjepiva protiv gripe i potrebi za kvalitetnijom zaštitom slikovito se izrazio uspoređivanjem cjepiva s modelima iPhonea te je izjavio: : „Čini se da je sadašnje cjepivo slično kao da upotrebljavate iPhone 1.0, a ono što nam treba je iPhone 10.0“ – vjerujemo da je svim zaljubljenicima u  ovaj tip mobilnog uređaja, ali i onima koji to nisu, potpuno jasno što nam je poručio znanstvenik koji je vodio studiju.
 
Nadalje nam dr. Michael Osterholm poručuje da ovaj stupanj zaštite nikako nije dovoljan da zaštiti od pandemijske gripe te da je sigurno “cjepiva protiv gripe pružaju samo djelomičnu zaštitu koja je, usprkos očekivanjima znanstvenika, zbog nekog razloga smanjena ili je uopće nema, te nam je hitno potrebno djelotvornije cjepivo“.
 
Bez obzira na ovu vijest koja će, nažalost, kroničnim bolesnicima, donijeti dodatnu brigu – Naturala.hr kroničnim bolesnicima i rizičnim skupinama savjetuje – cijepite se prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo jer i 59% zaštite je bolje nego – nikakva zaštita.
 
Što nam vezano uz gripu preporučuje doc.dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog – pronađite na ovom linku.
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se