Advertisement
Ekologija i energija

Čistka u Ivanić-Gradu – generalna proba za Hrvatsku

Pilot projektom Zelena čistka u Ivanić-Gradu uklonjeno 70 tona smeća u jednom danu

 Čistka u Ivanić-Gradu – generalna proba za Hrvatsku

Preko 400 građana Ivanić-Grada uključilo se u akciju Zelena čistka kojom je očišćeno 70 tona smeća u jednom danu na ukupno četiri deponija te 14 drugih lokacija u gradu. Time je Ivanić- Grad postao prvi grad u Hrvatskoj uključen u globalni pokret World Cleanup 2012.

Kao pilot-projekt, Ivanić-Grad je poslužio kao primjer svim drugim gradovima, a koji će svojim uključivanjem u akciju Zelena čistka 21. travnja očistiti kartirana divlja odlagališta otpada. U akciju se očekuje uključenje najvećeg broja volontera do sada u Hrvatskoj. 

Zelena čistka dio je globalnog pokreta World Cleanup 2012. , a u sklopu kojega su se ovog  vikenda čistile Slovenija, Portugal i Tunis. Za primjer, gotovo 250 000 Slovenaca priključilo se akciji Očistimo Sloveniju. Iako je sama brojka impresivna, ona ne govori sve. Istovremeno je, naime, očaravajuća predanost i iskrenost svake osobe koja je sudjelovala u akciji – od 3 do 85 godina: šumari, poduzetnici, organizacije, ... Vojnici pune kamione, helikopter u zraku snima snima cijelo događanje, djeca pitaju u koju vrećicu staviti plastiku.
 
Za nas predstavnike iz 12 drugih zemalja svijeta, a koji smo sudjelovali u slovenskoj akciji, zaista mnogo za naučiti. Primanje kod slovenskog predsjednika Danila Turka još je jedan pokazatelj koliko je čista Slovenija važan projekt – i za svakog građanina i za državu u cjelini. 
Možemo li i mi ovako?
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se