Advertisement
Eko dom

Čišćenje - početak istinskog feng shuija

Održavanje reda omogućava slobodan protok chi i osnova je dobrog feng shuija u nekom prostoru

Čišćenje - početak istinskog feng shuija

Nered je najveći Feng Shui neprijatelj, jer sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, koja usporava, koči ili u potpunosti blokira protok zdravog Chi, a na isti se način odražava i na živote ukućana. Nered može izazvati umor, depresiju, stres pa čak i bolest ukućana. 

Održavanje reda omogućava slobodan protok Chi i osnova je dobrog Feng Shuija u nekom prostoru. To nikako ne znači da pospremanje treba postati opsesija (jer svaka krajnost teži uravnoteženju, pa isto tako može rezultirati neželjenim posljedicama), već je potrebno prostor redovito održavati, čistiti, uređivati i energizirati, pošto je i on živo biće. Nered se može manifestirati na nekoliko razina i na svakoj od njih potrebno se maksimalno angažirati s ciljem dovođenja stvari u red, kako bi se postigla ukupna čistoća. Stoga, “feng shui čišćenje” možemo podijeliti u četiri etape: 
 
1. Uklanjanje fizičkog nereda u okolici (npr. smeće u prilazu zgradi, neodržavana fasada, zapušteni travnjaci, ruševna zdanja u okolici).
 
Ako ste sad pomislili “što je imam s time”, moramo vas upozoriti da naša (vaša!) odgovornost seže daleko izvan zidova koji omeđuju vaš stambeni prostor. 
Stoga, učinite sve što je u vašoj moći za svoj okoliš – porazgovarajte s predstavnikom o mogućnostima obnove dotrajale fasade, loših cijevi i instalacija u zgradi. 
 
Za to najčešće postoje sredstva u stambenoj pričuvi, no ona stoje neiskorištena zbog nedostatka interesa ili nemara. Organizirajte (zajedno sa susjedima) akciju ličenja stubišta, a na zidove možete postaviti postere ili slike vedrih i životnih motiva. 

Ukoliko vaša zgrada ima predprostor ili travnjak, možete tamo urediti mali vrt. Ideja ima napretek, potrebno je samo malo dobre volje. A tom u cjelokupnom postupku skrivena je još jedna prelijepa dimenzija – susjedi vam više neće biti stranci.
 
 
2. Uklanjanje fizičkog nereda u vlastitom prostoru (npr. razbacane stvari, prašina, paučina, previše namještaja, stvari izvan polica i ormara…).
 
Bacite, poklonite ili prodajte sve ono što niste koristili u posljednjih 6 mjeseci jer vam to zaista ne treba, organizirajte ormare, police i spremišta, svaka stvar treba imati svoje mjesto. Znamo da ste ovo čuli već tisuću puta i da je vjerojatno svaka pomisao na (proljetno) čišćenje grozna, ali vjerujte nam – isplatit će vam se. 
Prilikom uklanjanja nereda nastojte ne obavljati sve radnje automatski, već uključite svoju svijest i sva osjetila, te promatrajte kako se osjećate i kroz koja raspoloženja prolazite. Te će vam informacije biti dragocjene prilikom kasnije feng shui analize.
 
Čišćenje - početak istinskog feng shuija 
 
3. Raščišćavanje emocionalnog nereda (npr. neizgovoreni prigovori, neriješeni odnosi, traženje (i prebacivanje) krivnje kod drugih, emocionalna manipulacija).
 
Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami! – razriješite nesuglasice fokusirajući se na rješenje umjesto na problem, pronađite kompromise, prihvatite odgovornost za svoja djela i njihove posljedice, oprostite onima koji vam nešto duguju, vratite svoje dugove, pomirite se sa starim prijateljima. Ukoliko imate neraščišćene odnose s osobama koje više nisu među živima, možete im se obratiti mentalno s isprikom, objašnjenjem ili jednostavno – pozivom na pomirenje. 
 
Isto tako, ukoliko do nekih osoba ne možete doći osobno, možete im napisati pismo ili e-mail u kojem ćete napisati kako se osjećate i što s njima želite riješiti – na kraju priče, uopće nije važno hoćete li to pismo poslati ili ne, ali je suočavanje s vlastitim emocionalnim neredom izuzetno važno za dobar feng shui. 
Čišćenje emocionalnog nereda je vjerojatno najveći i najteži korak u procesu čišćenja, ali je istinski neophodan. Nemoguće je krenuti dalje ukoliko nas tisuće prastarih emocija pritišće i vraća u prošlost.
 
 
4. Energetsko čišćenje i energizacija (npr. uklanjanje energije prethodnih stanara, energetskog taloga u zidovima, podovima, stropovima i namještaju).
 
Energetsko čišćenje i energizaciju možete obaviti i sami slijedeći neki od postupaka i tehnika energetskog čišćenja opisanih u feng shui literaturi. Ipak, obzirom na kompleksnost tog postupka, savjetujemo vam da pozovete feng shui savjetnika ili drugog iskusnog stručnjaka koji će to učiniti prvi puta. 
 
Preporučljivo je energetski čistiti najmanje jednom godišnje, te izvanredno u prilikama poput preseljenja u novi prostor, nakon preboljene teže bolesti nekog od ukućana ili pretrpljene veće emocionalne traume. 
 
Prilikom čišćenja (na bilo kojoj od navedenih razina) izuzetno je važno imati na umu da je dozvoljeno (i moguće) čistiti samo svoj vlastiti nered! Čišćenjem tuđeg prostora (najtipičniji primjer za to je roditeljsko čišćenje tinejdžerskih soba) ulazimo u tuđu intimu. Svatko treba i može čistiti samo onda kada je za to spreman, a ta je odluka uvijek individualna. Uostalom, uopće ne sumnjamo da imate dovoljno vlastitog nereda od kojeg možete početi. 
 
 
Napisala:
Irena Lučić, feng shui savjetnik i holistički terapeut
www.zlatni-zmaj.com
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Čišćenje - početak istinskog feng shuija- komentira Luna13 Luna13
    kao u svim podru?jima u životu tako i kod feng shuija treba krenuti od ?išćenja...sjajan ?lanak, pohvala autorici!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se