Čips od kelja

Aleksandra Žarak daje recept za malo drugačiji čips od onoga na koji ste navikli

Ovo je opis
Objavljeno: 14.04.2012.


Volite grickati čips iako znate da s jednom vrećicom "popijete" par decilitara ulja i dobar prstohvat soli? E, pa ne brinite, sada možete slasno grickati zdravi čips i to od kelja. Da, od kelja!!! Ukusan, hrskav, više ili manje začinjen (taman po vašoj volji), nešto što će oduševiti vaše goste-znam, jučer su mi komplimentirali, a mogućnosti su brojne. 
 
Treba vam samo očišćena i natrgana glavica kelja, što tamnije zelenog, to bolje i ukusna marinada te je čips nakon procesa sušenja spreman za grickanje. Možeta ga čak ponijeti sa sobom u kino, tko vam brani?!
 
Vidim da sam vas zainteresirala za ovu zdravu grickalicu pa evo prilažem svoj, trenutno najdraži recept za čips od kelja. U skladu s našim mediteranskim podnebljem, ovaj lagano miriše po ružmarinu. OK, tahini to jest sezam, ne spada u ovaj naš kulturni krug, ali spada u širi Mediteran, točnije Bliski istok pa pretpostavljam da vam nije potpuno nepoznat. Hummus itko? Danas sam radila sirovi hummus i ispao je iznenađujuće dobro. Dobra vijest: imate li kvalitetan blender, tahini pastu možete napraviti sami i pritom prilično uštedjeti. 
 
 
ČIPS OD KELJA I RUŽMARINA
 
100 g tahinija (ili paste od sezama)
1 i 1/2 žlice sjeckanog svježeg ružmarina (možete ga posaditi na prozoru ili balkonu)
60 g svježe cijeđenog limunovog soka
1 režanj češnjaka
1 žlica luka u prahu
80 g vode
1/4 šalice delikatesnog kvasca (proizvodi ga Advent iz Pule i mljac je!)
1 i 1/2 žličice Himalajske kristalne soli
oko 1/2 kg kelja
 
 
 
 
Dakle, dobro operite kelj i uklonite debelu žilu po sredini lista. Osušite ga, ako treba i papirnatim ubrusima inače će biti mokar i upariti se umjesto da se osuši te na kraju balade neće biti hrskav, a kakav je to čips koji ne hrska?! Potom nasjeckajte ili natrgajte rukom (trik mog dragog je da kelj usitni kuhinjskim škarama) na manje komadiće. Sve ostale sastojke ubacite u multipraktik (i onaj mali za sjeckanje začinskog bilja sasvim je dovoljan) i promiješajte. Dobit ćete vrlo gustu pastu, ali to je OK, ne brinite. 
 
 
 
 
Stavite kelj u veliku zdjelu, prelijte pastu preko kelja i krenite masirati rukama kao da rifljate rublje, ha, ha, ali ova metoda je zbilja najdjelotvornija! Ostavite kojih 20-ak minuta, tako da se kelj "sparuši" te tek onda rasporedite na peki papir ili Teflex foliju te stavite sušiti u dehidrator (ako ga imate) ili u pećnicu na maksimalno 70 stupnjeva-ali u tom slučaju u vrata pećnice stavite kuhaču, tako da ih ne možete u potpunosti zatvoriti i da para može izlaziti van. U pećnici ga sušite 5-6 sati.
 
Čips od kelja se u dehidratoru suši barem 6-7 sati, znam da ga neki suše i po 12 sati, što mi se čini pretjeranim stoga vam predlažem da vizualno-osjetilnim pregledom sami utvrdite kada je dosta sušenja. Mislim da ćete znati prepoznati dobar čips jer će se kelj onako zakovrčati i jednostavno postati, a što drugo nego hrskav. Da ne kažem da će vam kuća božanstveno mirisati! Ovaj čips bez straha možete nuditi bilo kome, mužu, dečku, prijateljici, čangrizavoj susjedi, punici, tati-svi će njime biti oduševljeni.
 
U slast i javite kako je ispalo! 
 
 
 
 
 
 
Napisala: Aleksandra Žarak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Aleksandra Žarak
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Prevencija prekomjerne težine

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 153 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 191 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više

Nutricionizam

ABC gljivarenja: 7 najopasnijih
Iako se radi o privlačnoj socijalnoj i gastronomskoj aktivnosti, branje i... više
 
Mali vodič za branje
Prije 51 dana Vrganj, sunčanica, trubice … pune su ih šume ovih dana. Kako ćete... više
Možemo li sami prepoznati
Prije 58 dana Odgovor na pitanje gdje i kako kupiti kvalitetan med uvijek je isti... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?