Zdravo i fino

Cheesecake s malinama

Ne vjerujete da se fini kolač može napraviti za 15 minuta i bez pečenja? Uvjerit ćete se nakon što pročitate i isprobate recept naše Maje Matus

Cheesecake s malinama

Eto ga, moj najpoznatiji recept za Cheesecake! Jednom kada ga je moja ujna probala, više se nije dala zaustaviti, tako da joj ga sada radim za svaki rođendan u kolovozu, a često ga zna naručiti i za poklon nekom od prijatelja. Nije ostao nezapamćen ni među njenim prijateljima doktorima – svi su čekali na moj „tajni“ recept za ovaj kolač. Tko bi rekao da tako male i jednostavne stvari ostanu dugo zapamćene? I meni i nekom drugom?

Da ste me pitali prije par godina demonstrativno bih odbijala svaki zalogaj kombinacije sir-voće i rekla bih vam da neće doći dan u mom životu kada ću ja takvu kombinaciju voljeti. Ah, nikad ne reci nikad!

Od početka proljeća pa sve do sada napravila sam ga već 4 puta, a tu mu još neće biti kraja jer možete stavljati maline, jagode, trešnje, višnje, marelice, nektarine, a možete stavljati i kandirano voće, ušećereno voće... Sve za 15 minuta!

Napravite kolač dan ranije tako da se fino stigne ohladiti, izvucite dvije stolice na balkon i uživajte u ljetnim noćima, laganom povjetarcu i osobi do vas :)
 

Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom
 
 Potrebni sastojci za 1 kolač, 26 cm:
 
 Za podlogu:
 
•         200 g mljevenih Petit keksa
•         125 g maslaca sobne temperature
•         1 žličica meda, po želji
 
Za kremu:
 
•         800 g svježeg kravljeg sira
•         200 ml slatkog vrhnja za šlag
•         80 g šećera u prahu
•         200 g svježih malina
•         1 limun, sok
•         12 g mljevene želatine, bijele
•         300 ml mlijeka
•         40 g Bourbon vanilin pudinga, prašak
•         50 g bijele čokolade, otopljene
 
Priprema:
 
•   Pripremite kalup za torte s odvojivim dnom, veličine 26 cm. Obložite dno kalupa s papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
 
•   Petit kekse (ili kekse koji su vam najdraži) fino sameljite, pomiješajte s maslacem i žličicom meda. Smjesu koja ne smije biti preljepljiva za ruke utisnite na dno kalupa. Smjesu razvucite preko cijele površine, a površinu lijepo zagladite. Ostavite na sobnoj temperaturi (jer će se podloga previše osušiti u hladnjaku i mrviti će se pri rezanju).
 
•  Hladno mlijeko pomiješajte s vanilin praškom za puding (ili praškom za kremu s okusom vanilije). Dobro promiješajte da se sve grudice razbiju. Ostavite sa strane.
 
•  Želatinu poprskajte s svježe iscijeđenim sokom od limuna (oko 4 žlice), pa ostavite 10 minuta da želatina nabubri. Nakon 10 minuta želatinu otopite na laganoj vatri, a otopljenu ostavite sa strane.
 
•   U većoj zdjeli, sir propasirajte vilicom ili izmiksajte da vam se razbiju grudice, a potom dodajte šećer u prahu, mlijeko s vanilin pudingom (nekuhano!), otopljenu bijelu čokoladu te otopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se svi sastojci spoje.
 
•   Slatko vrhnje (nezaslađeno) izmiksajte u čvrsti šlag, a potom umiješajte u kremu od sira.
 
•   Oko 1/3 pripremljene kreme razmažite preko podloge od keksa. Poslažite maline po cijeloj površini kreme, a potom premažite s ostatkom kreme od sira. Površinu kolača zagladite i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sat, a najbolje preko noći.
 
•   Poslužite ohlađeno, ukrašeno malinama, listićima mente, šećerom u prahu...
 
 
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.