Advertisement
Medicina i farmacija

Celijakija - samo 5% pacijenata dijagnosticirano

Istraživači s Columbia University Medical School dokazali da testovi za dijagnosticiranje celijakije nisu sasvim pouzdani

Celijakija - samo 5% pacijenata dijagnosticirano

Međunarodni dan celijakije obilježava se u Hrvatskoj 27. svibnja 2011. u sklopu Tjedna svjesnosti o celijakiji (od 23. do 29. svibnja 2011) i ima za cilj senzibiliziranje javnosti o bolesti koja je slabo poznata u našem društvu. 

Uz slabo informiranje o ovoj bolesti, mali broj pacijenata dobije dijagnozu. 
- Od 100 ljudi jedna će osoba imati celijakiju, a od svih osoba s celijakijom samo se kod njih 5% bolest dijagnosticira, svi ostali niti ne znaju da imaju tu bolest – tvrdi profesor Peter H. Green, MD, sa  Columbia University Medical School, New York.
 
Što je celijakija?
 
Osobe s celijakijom ne podnose gluten, protein, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu te raznim prehrambenim proizvodima koji sadrže ove žitarice. Osobe s celijakijom se moraju pridržavati stroge dijete bez glutena kako bi se kontrolirali simptomi celijakije – proljevi, gubitak tjelesne težine, bol u abdomenu, anemija i problemi sa sluznicom usta (čirevi). 
 
Kada osoba s celijakijom pojede hranu koja sadrži gluten, taj protein napada njihov imunosni sustav i oštećuje sluznicu crijeva smanjujući mogućnost apsorpcije hranjivih tvari iz hrane. Ponekad takvo stanje može dovesti do pothranjenosti. 
- Biopsija tankog crijeva se smatrala zlatnim standardom u dijagnozi celijakije i dosad se provodila ako su se krvne pretrage pokazale pozitivnima na celijakiju – kaže dr. Green.  
 
Biopsija nije uvijek pouzdana
 
Novija studija u koju su bila uključena 145 pacijenata za koje se sumnjalo da imaju celijakiju pokazala je jednu zanimljivost. Od njih 145 - 71 pacijent je imao pozitivna antitijela u krvnoj pretrazi, a za 48 pacijenata od tih 71 pacijenata je biopsijom potvrđeno da imaju celijakiju.
 
Preostalih 23 pacijenta kod kojih se celijakija biopsijom nije potvrdila podijeljeno je u dvije skupine. U jednoj skupini pacijenti su dobivali prehranu bez glutena, a druga je skupina nastavila s redovitom prehranom. 
 
Nakon godine dana pacijenti na dijeti bez glutena – oslobodili su se simptoma. Kod skupine koja je nastavila s normalnom prehranom – simptomi su se pogoršali.
- Činjenica da se stanje kod tih pacijenata pogoršalo – pokazalo je da doista imaju celijakiju, unatoč negativnoj pretrazi biopsije i pokazalo je da biopsija nije najsigurniji nalaz u pretrazi celijakije- kazao je voditelj istraživanja dr. Green. 
 
Iz tog razloga znanstvenici moraju poraditi na krvnim pretragama koje će nalaz celijakije nedvojbeno potvrditi ili isključiti. 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se