Njega i zdravlje djeteta

Bucmaste bebe mogu postati pretila djeca

Bebe koje prebrzo dobivaju na težini – u opasnosti su od razvoja dječje pretilosti

Bucmaste bebe mogu postati pretila djeca

Studija upućuje da bebe koja prebrzo dobivaju na težini do svoje druge godine imaju veći rizik da kasnije budu pretila djeca. 

Znanstvenici su uspoređivali podatke za 44 622 djece starosti od 1 mjesec do 11 godina, od 1980. godine pa sve do 2008. godine. Prvi podaci o visini i težini do 24 –tog mjeseca uspoređivani su s podacima o visini i težini u dobi između 5 i 10 godine.

Studija je objavljena u Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine sa zaključkom da su bucmaste bebe, koje su brže dobivale na težini od svojih vršnjaka i čija je težina značajnije odudarala od prosječnih vrijednosti težine djeteta u dobi do dvije godine, imala dva puta veću šansu da imaju prekomjernu težinu u dobi od 5 godina i čak 75% veću šansu da budu pretila u dobi od 10 godina.
 
Ova studija olakšava pedijatrima prepoznavanje rizika dječje pretilosti te poduzimanje određenih mjera kako bi se spriječilo da u starijoj dobi dijete ima prekomjernu težinu.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.