Advertisement
Događanja

Bučijada 2011.

Dođite u Ivanić-Grad ovaj vikend! Osim proizvoda od buče i dobre zabave ove godine možete pratiti i Konferenciju o bučinom ulju

Bučijada 2011.

I ove jeseni u Ivanić gradu 15. i 16. listopada održat će se, već tradicionalna, sedma po redu, Bučijada koja uključuje izložbeno-prodajni sajam proizvoda od ovog ploda, brojne izložbe, bogatu gastro ponudu i zabavni program koji će voditi „kumovi Bučijade“ Davor Dretar Drele i Vid Balog.

Za one koji planiraju ostati i navečer organizirat će se plesna večer “Pepeljugin bal”, a one koji se odluče vratiti u Zagreb ranije mogu to i vlakom. Bučko express, turističko-izletnički vlak, iz Zagreba polazi u 9.45, a vraća se u 16.10. Bučijada će se odvijati na tri lokacije - na tržnici Maznica, u Moslavačkoj ulici i na Trgu Vladimira Nazora.
 
Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike, a u organizaciji Grada Ivanić-Grada, ove će se godine moći pratiti i Konferencija o bučinom ulju i zdravlju koju organizira Udruga proizvođača bučinog ulja i Grada Ivanić-Grad na kojoj će izlagati znanstvenici koji istražuju učinke bučinog ulja na zdravlje i prate tehnološke postupke dobivanje ulja.
 
Dr.sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu doktorirala je upravo na temu Utjecaja uvjeta prerade koštica buče na bioaktivne sastojke i održivost ulja.
 
Najveći problem koji se primjećuje kod kupovine bučinog ulja je taj što se na tržištu nalazi prevelik broj proizvoda niske kvalitete koji, kao takvi, ne mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje konzumenata pa zbog takvih razloga Udruga proizvođača bučinog ulja od države zahtijeva prihvaćanje nacionalnog programa kontrole kvalitete koji bi bio usklađen s europskim standardima.
 
Na Konferenciji o bučinom ulju izlagati će:
 
1.    Prof. dr. sc. Ivančica Delaš, izvanredni profesor, Medicinski fakultet Zagreb, Zavod za kemiju i biokemiju
Tema: „Učinak bučinog ulja na zdravlje“
 
2.    Dr. sc. Sandra Neđeral, docent, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo
Doktorirala na temu bučinog ulja.
Tema: „Bučino ulje: karakteristike tehnologije i kvalitete“
 
3.    Prof. dr. sc. Dubravka Škevin, docent,  Prehrambeno-biotehnološki Zagreb,
Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo
Laboratorij za tehnologiju ulja i masti, pročelnica laboratorija
Voditi će grupu stručnjaka laboratorija, a u ime Laboratorija izlagat će dr. sc. Sandra Neđeral.
 
4.    Doc. dr. sc. Tihomir Moslavac, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tema: „Prirodni antioksidansi u funkciji veće oksidacijske stabilnosti bučinog ulja“
 
5.    Dipl .ing. Teuta Tompić, Bioinstitut d.o.o., Čakovec
Laboratorij, analitičar
Tema: „Zahtjevi kakvoće bučinog ulja“
 
6.    Prof. dr. sc. Srećko Valić, Medicinski fakultet Rijeka
Tema: „Antioksidacijska svojstva bučinog ulja“
 
7.    Dipl. ing. Ana Marušić Lisac, Biotechnicon d.o.o. (poduzetnički centar), Zagreb
 „Što očekuje proizvođače bučinog ulja u EU?“
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se