Advertisement
Zdravo i fino

Brzo i jednostavno: aromatičan rižoto s kurkumom i povrćem

Kurkuma je začin koji se cijeni zbog brojnih blagotvornih svojstava - zašto je onda ne biste češće uključili u svoja jela?

Brzo i jednostavno: aromatičan rižoto s kurkumom i povrćem
 





Tražite nego brzo, a jednostavno jelo koje će vas pošteno zasititi bez da provedete pola dana pred štednjakom? Aromatičan rižoto s povrćem neće vam oduzeti puno vremena, a za iznenađenje na nepcu pobrinut će se Podravkin miks začina - morska sol s otoka Paga, kurkuma koja je zaslužna za zlatnu boju, ljupčac koji će sve začiniti mirisom vrta i drugi birani sastojci koji su dio recepta majke prirode.

Kurkuma se često koristi u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini zbog brojnih blagotvornih svojstava. Poznato je da stimulira rad metabolizma i djeluje pozitivno na probavni sustav, a cijeni se i njezina uloga zaštitnice imuniteta. Sadrži spoj pod nazivom kurkumin, koji je odgovoran za nevjerojatne antioksidacijske i protuupalne učinke kurkume, što kurkumu čini iznimno vrijednom namirnicom. Zašto je stoga ne biste češće uključili u svoja jela?

Sastojci

- 250 g riže Arborio Podravka
- 3 žlice maslinova ulja
- 500 ml vode
- 2 žličice Vegete Natur univerzal (6 g)
- 60 g luka
- 1 vrećica zamrznute mješavine povrća Kraljevski mix Podravka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica Vegete Maestro kurkume
- 1/2 žličice Vegete Maestro crnog mljevenog papra

Priprema


Rižu operite i lagano popržite na žlici maslinova ulja.

U vodu koju ste zakuhali dodajte Vegetu Natur univerzal i njome podlijevajte poprženu rižu pa je kuhajte poklopljenu na laganoj vatri tako dugo dok nije kuhana (20-ak minuta). Na preostalom zagrijanom maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk do zlatnožute boje, dodajte zamrznuto povrće, protisnuti češnjak i pirjajte na laganoj vatri 10 – 15 minuta. Pirjanom povrću dodajte kuhanu rižu, pospite kurkumom i paprom i sve lagano izmiješajte.

Poslužite kao prilog uz pečeno meso i zelenu salatu.

Brzo i jednostavno: aromatičan rižoto s kurkumom i povrćem

Savjet više: Rižu pržite tako dugo dok ne postane staklasta jer će upravo to pridonijeti aromatičnosti rižota i spriječiti gnjecavost riže.

Pročitaj i ovo:

Topla salata od kvinoje i gljiva
Salata s pikantnom piletinom i avokadom
Bulgur salata


 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se