Zdravo i fino

Bosanska sirnica - izgubljeni bakin recept

Naturalin prijedlog za bezmesni ponedjeljak – sirnica Maje Matus

Bosanska sirnica - izgubljeni bakin recept

Uvijek kada pravim Bosansku sirnicu (ili kako je mi u Dalmaciji pogrešno zovemo Burek sa sirom), sjetim se djetinjstva, odlazaka baki na selo, njenih razvučenih kora, domaćeg kravljeg sira i vrhnja, te sirnica koje smo brat, rođaci i ja jedva dočekali i žlicama jeli još vruće, nakon čega bi trčkarali za kozama po zelenoj livadi kojoj nije bilo kraja...Iako sam tada bila još mala da bih zapamtila bakine recepte, mama je manji dio sačuvala, a većinu njih sam sama dorađivala kako bi bili po mom ukusu...

Iako mi je u krvi razvlačenje kora za sirnice i pite, moram priznati da mom suprugu to ide bolje od mene i uvijek kada pravimo pite, uvijek ih radimo zajedničkim snagama...Donosim vam malo prilagođeni bakin recept sa slikama izrade (uistinu je jednostavnije nego što mislite, a jednom kada usavršite razvlačenje kora, više ih nikada nećete kupovati).
 
Potrebni sastojci (za 6 osoba):
 
Za kore:
1 čaša mlake vode (250 ml)
3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)
1 dl neutralnog ulja
1 žličica morske soli
 
Za nadjev:
1 kg svježeg kravljeg sira
180 ml milerama
2 jaja
1 žličica soli
Za premaz:
180 ml milerama
2 žlice mlijeka
 
 
Priprema:
 
U većoj zdjeli pomiješati brašno sa soli.
Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamijesiti glatko, mekano tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna.
 
Tijesto podijeliti na tri kuglice, svaku premazati s uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.
 
U međuvremenu, svježi sir pomiješati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmiješati da se svi sastojci spoje. Nadjev podijeliti na tri dijela.
Preko kuhinjskog stola staviti stari stolnjak te ga dobro pobrašniti. Ja koristim glatko (ne oštro) brašno koje dobro raspršim rukama da mi se tijesto ne lijepi za stolnjak.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
 
Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.
 
Prvu kuglicu tijesta dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati s 1 žlicom ulja pa premjestiti na stolnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti tijesto počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite tijesto od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.
Kada ste razvukli tijesto, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim dijelom nadjeva (kao na slici).
Sa svake strane tijesta pomoću stolnjaka  tijesto zarolajte, a zatim svaku savijaču premjestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).
Postupak ponovite s ostatkom nadjeva i kora. Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.
 
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mješavinom mlijeka i milerama pa vratite u pećnicu na 180°C još nekih 30 minuta. Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu mlijeka. 
 
 
www.dalmatiagourmande.blogspot.com
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.