Fitoterapija i aromaterapija

Kurkuma - začin koji morate imati u kuhinji

Lovac na biljne lijekove, Chris Kilham, otkriva nam ljekovite moći biljke kurkume

Kurkuma - začin koji morate imati u kuhinji

Tradicionalno, biljka kurkuma ( lat. Curcuma longa ) ima široku primjenu u prehrani, kozmetici i medicini. Prepoznatljiva je po svojoj intenzivnoj žutoj boji, osim u curry-u koristi se i za bojanje maslaca, sira i drugih namirnica. U Indiji, 5000 godina star Ayurvedski sustav prakticira konzumaciju kurkume za liječenje raznih respiratornih tegoba poput astme, alergija, kašlja, sinusitisa, poremećaja jetre, reume, kao i raznih probavnih smetnji.

Sastojak koji je u najvećoj mjeri odgovoran za široku primjenu ove biljke naziva se kurkumin. Ova žuto obojena tvar pokazala se kao moćan antioksidans koji također djeluje protuupalno te sprečava širenje mikroba i razvijanje tumorskih stanica. Kao da to nije dovoljno, kurkuma pogodno djeluje i na jetru, srce i kosti štiteći ih od raznih bolesti. Niti jedno istraživanje ove biljke na ljudima i životinjama nije pokazalo nikakvo štetno djelovanje, čak ni kada se radilo o vrlo visokim dozama.

Dodatna istraživanja ukazuju na to da kurkumin značajno poboljšava kognitivne sposobnosti i pomaže protiv depresije. Naime, kurkumin ima veliku sposobnost da potiče aktivnost neuroprotektora u mozgu i regulira funkciju određenih neurotransmitera. Unatoč brojnim beneficijama ove biljke, kurkumin se najčešće primjenjuje u medicini za ublažavanje bolova i pružanje olakšanja prilikom upala. Razne ozljede mogu dovesti do razvoja brojnih upalnih procesa u tkivima našeg tijela. Vanjske ozljede poput opeklina, ugriza, ogrebotina, uboda i modrica uzrokuju oticanje tkiva. Živčani završeci pritom također mogu biti direktno povrijeđeni - sve to rezultira osjećajem boli.

Kurkuma - začin koji morate imati u kuhinji 

Sličan scenarij prolaze i unutarnje upale. Tijekom starenja zglobovi i ligamenti mogu ponekad biti kronično upaljeni što je izrazito bolno. Ključ je u tome što ako spriječite upalu uklonili ste bol. Kao i popularni te široko korišteni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen i acetaminofen, kurkumin također inhibira COX2 enzime. Međutim, za razliku od maloprije spomenutih lijekova, kurkumin dodatno utječe na aktivnost ključnih faktora koji rezultiraju upalom i osjećajem boli. Njihovom inhibicijom kurkumin djeluje mnogo učinkovitije i superiornije u odnosu na njemu slične lijekove.

Ako možete odagnati ili olakšati bol na prirodan i siguran način te izliječiti uzroke kronične boli, možete i promijeniti ljudska shvaćanja i stavove te ih potaknuti da počnu razumijevati i odobravati prirodne biljne lijekove kroz vlastita pozitivna iskustva. Chris Kilham vjeruje da je kurkuma prava biljka za to. Dodatno, kurkumin nosi brojne pozitivne efekte na srce, jetru, mozak i imunološki sustav, kako je već opisano ranije.  

Kurkuma - začin koji morate imati u kuhinji 

Prirodni lijekovi na bazi biljaka najšire su korišteni lijekovi na cijelome svijetu. Njihova uporaba u velikoj mjeri premašuje uporabu lijekova koji se mogu dobiti samo na liječnički recept. U recentno vrijeme sposobni smo spojiti i koristiti tradicionalna znanja s područja medicine s modernom tehnologijom i znanošću. Ukoliko rezultat tog spoja bude siguran i učinkovit prirodan lijek kao što je kurkumin - možemo poboljšati ljudsko zdravlje i otvoriti mu vrata vitalnosti korištenjem prirodne moći liječenja koje se nalazi u biljkama.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.