Zdravo i fino

Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!

Donosimo recept za kraljicu svakog blagdanskog stola - francusku salatu. Ako niste ljubitelj majoneze, isprobajte vegansku varijantu

Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!

Pomisao na blagdanski stol nekima priziva kolače, nezdravu Coca-Colu s Djedom Božićnjakom kojom se ipak ponekad počastimo, slatki kruh ili pak nešto konkretnije. Međutim, za nas je kraljica svakog blagdanskog stola nezaobilazna francuska salata. Naturalci vas pozivaju da je napravite s organski uzgojenim jajim i povrćem ili pak da kupite organsku majonezu koje, na sreću, ima u trgovinama zdrave hrane.



Francuska simbolizira sve što blagdani jesu; raskošnost, punoća okusa i mnoštvo kalorija koje, naravno, nisu previše poželjne, ali što je - tu je, jer ponekad i mi možemo malo pretjerati. Vjerujemo da svaka kuhinja ima neku svoju varijantu, dobitnu kombinaciju namirnica za francusku salatu. Ovom prilikom donosimo ˝naš recept˝, odnosno francusku salatu kakvu mi najčešće koristimo.

Ipak, mislili smo na sve - pa se među popisom sastojaka nalaze i potencijalne zamjene za određene namirnice. Također, ukoliko niste ljubitelj majoneze i jaja - donosimo i vegansku varijantu. Uistinu će vam ponestati ˝izlika˝ za odustajanje od pripreme francuske salate.

 

Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!


Sastojci


5 većih mrkvi
2-3 velika krumpira 
3 organska jaja
4 veća kisela krastavca ili 10-tak manjih
1/2 kg graška
180 g majoneze
180 g vrhnja ili jogurta

** Omjer majoneze i vrhnja (jogurta) u umaku možete prilagoditi vlastitom ukusu
 

Postupak

U slanoj vodi skuhajte očišćeno i oprano povrće; mrkve, krumpire i grašak te pustite da se dobro ohlade. Ohlađenu mrkvu nasjeckajte na sitnije kockice podjednake veličine.

Jaja trebaju biti tvrdo kuhana. Nakon hlađenja ih ogulite i također ravnomjerno nasjeckajte na kockice.

Ohlađeno i nasjeckano povrće i jaja stavite u veću posudu i dodajte nasjeckane kisele krastavce. Dodajte majonezu i vrhnje (jogurt) te nježno izmiješajte pazeći da pritom ne zdrobite pojedine sastojke. Zasolite po želji.

 

Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!

 

Veganska francuska salata

Princip i način pripreme veganske varijante gotovo u cijelosti odgovara prethodnom receptu, samo što naravno iz sastojaka treba izbaciti sve namirnice životinjskog podrijetla; jaja, majonezu te vrhnje (jogurt).

Nadomjestiti se mogu vrlo lako; jaja se mogu zamijeniti povećanim udjelom povrća ili dodatkom krumpira, dok se majoneza može zamijeniti na više načina.
U velikom broju trgovina mogu se pronaći ˝majoneze˝ koje ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla te takozvane tofuneze na bazi tofua.

Međutim, umjesto kupljenih proizvoda možete kod kuće napraviti i svoju vegansku ˝majonezu˝ na bazi sojinog brašna koje se može kupiti u gotovo svakoj trgovini zdravom hranom.

 

Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!


Recept za vegansku majonezu od sojinog brašna


Sastojci

50 g sojinog brašna
1/2 žlica kurkume
5 žlica obične vode
200 ml ulja (po mogućnosti maslinovog)
Limunov sok
Senf
Sol, papar



Postupak

U posudi dobro izmiješajte brašno i vodu pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze.

Cijeli proces prokuhavanja je prilično kratak, stoga budite oprezni kako vam smjesa ne bi zagorila. Zgusnutu smjesu maknite s plamena i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu.

Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.

 

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Blagdani ne smiju proći bez francuske salate!- komentira SilveK SilveK

    Super recept :)  Zanimljivo je kako mi Hrvati ovu salatu nazivamo francuska salata, a kad pitate francuze za ovu salatu, ostaju u ?udu radi naziva. Radim s jednom francuskinjom koja je iz okolice Pariza, i kako ona veli,u Francuskoj ova se salata zapravo naziva: makedonska salata :)
    A veganska majoneza je zapravo i zvijezda omegol majoneza, ne morate u potragu, ima je u skoro svim dućanima :)