Advertisement
Medicina i farmacija

Biser mudrosti za Anku Dorić i Julijanu Matanović

Liječnica i književnica osvojile još jednu prestižnu nagradu za svoju knjigu One misle da smo male

 Biser mudrosti za Anku Dorić i Julijanu Matanović

Europska udruga raka vrata maternice ECCA, dodijelila je nagradu „Biser mudrosti za prevenciju raka maternice“ za knjigu „One misle da smo male“ (Mozaik knjiga, 2010.) književnici Julijani Matanović i liječnici Anki Dorić, spec. transfuziologije te uredniku knjige Zoranu Maljkoviću.

Članica uprave ECCA-e i znanstvena savjetnica na Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, dr. sc. Magdalena Grce, na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu književnika, nagradu je obrazložila ovim riječima: “Ovom knjigom je učinjeno izuzetno djelo, privlačenjem interesa velikog broja ljudi, pružena im je zanimljiva i uvjerljiva priča o stvarnom životu i istinskim ljudskim situacijama, dok istovremeno pomaže da se smanji broj žena koje bi pogodila ova sudbina. Zbog toga, veliko je zadovoljstvo svih članova ECCA-e dodijeliti prof. Julijani Matanović, dr. Anki Dorić i g. Zoranu Maljkoviću nagradu “Biser mudrosti” za njihov doprinos u prevenciji raka vrata maternice.
 
Podizanje svijesti o raku vrata maternice je vrlo složen proces. Međutim, ako se informacije o ovoj bolesti prenose različitim i brojnim putevima postiže se veći utjecaj. To je najučinkovitije ako je moguće učiniti taj obrazovni proces zanimljivim kako bi zadržali što veću pozornost šire javnosti. U svojoj knjizi, "One misle da smo mlade", prof. Julijana Matanović i dr. Anka Dorić, zajedno i uz potporu njihovog urednika, g. Zoran Maljkovića, stvorile su zadivljujući književni uradak koji je zanimljiv svim dobnim skupinama i tako dopire do široke publike koja će tako spoznati više o raku vrata maternice i njegove prevencije.”
 
Književnica Julijana Matanović istaknula je kako se u početku pomalo plašila teme jer joj nije bila bliska, a do sada nije imala niti iskustva s pisanjem za ovako mladu publiku, međutim u konačnici je zadovoljna postignutim. Posebno se trudila da likovi djece imaju uvjerljive životne preokupacije te da govore jezikom kakvim mladi uistinu govore.
 
Liječnica Anka Dorić kroz knjigu je prenijela osnovne informacije o infekciji humanim papiloma virusima i raku vrata maternice. Zajednička knjiga »One misle da smo male« do sada je nagrađena nacionalnim književnim nagradama “Kiklop” i “Anto Gardaš” te regionalnom nagradom za dječju književnost “Mali princ”. 
 
Urednik knjige Zoran Maljković istaknuo je kako je »One misle da smo male«, objavljena nedavno u trećem izdanju a ovaj književno-stručno-medicinski uradak ima posebnu javno zdravstvenu vrijednost jer je prvo djelo te vrste objavljeno u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se