Hrana kao lijek

Bezglutenska torta od naranče i badema

Slatko, a bez brašna

Nikolina Dianežević s portala Kuhari.com kaže kako je jedno vrijeme eksperimentirala s bezglutenskom prehranom u kojoj je vječiti izazov napraviti nešto slatko, a ne koristiti brašno. Recept koji je "pokupila" od prijateljice Dajane pokazao se kao jedna od najfinijih biskvitnih torti koje je Nikolina probala. Pa, isprobajmo i mi!

 

Sastojci za 15 osoba
 
2 neprskane naranče
280 g blanširanih mljevenih badema
250 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica likera od naranče (npr. Triple Sec ili Cointreau)
6 jaja
 
Za serviranje
 
šećer u prahu ili čokoladna glazura
voće po želji
 
 
 Bezglutenska torta od naranče i badema
 
Priprema
 
- Naranče dooobro oribajte četkicom kako bi uklonili svu nečistoću.
 
- Ako niste mogli nabaviti neprskane naranče, napravite sljedeće: naranče potopiti na minimalno 10 minuta u toplu vodu kojoj ste dodali žličicu soli, i pobrinite se da su naranče potpuno potopljene u vodi (možete ih opteretiti nekim tanjurom ili još bolje ako imate kuhinjskom prešom). Na ovaj način ćete iz njih izvući pesticide topive u vodi i dalje možete postupati s njima kao s neprskanima.
 
- Sada naranče stavite u širi lonac i nalijte ih s dosta hladne vode, dovoljno da ih prekrije. Kada voda zakipi, smanjite vatru te  naranče opteretite tako što ćete  lonac polupoklopiti tanjurom koji će ih držati potpuno potopljene u vodi. Tako ih kuhajte 15 minuta.
 
- Nakon toga, bacite vodu, isperite naranče pod mlazom vode, ponovno ulijte hladnu vodu i ponovite isti postupak s kuhanjem još 2 puta.
Ovo je odličan i neophodan način kojim se rješavamo gorčine iz naranča - neophodan je iz razloga što u receptu koristimo i narančinu koru, koja je sama po sebi gorka.
 
- Nakon trećeg kuhanja naranči, ostavite ih da se ohlade. Prerežite ih i uklonite eventualne sjemenke i peteljke.
 
- Pećnicu uključite na 180°C, a kalup za tortu promjera 24-26 cm obložite papirom samo na dnu.
 
- Naranče stavite u blender i miksajte dok se ne pretvore u jednoličnu kašu.
 
- Dodati im blanširane mljevene bademe, šećer, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i liker, te izmiksati dok se sastojci ne povežu.
 
- Dodati lagano razmućena jaja i opet kratko izmiksajte dok se ne poveže (nije potrebno dugo miksati, tek toliko da se sastojci povežu).
 
- Smjesu preliti u kalup za pečenje i peći oko 45-50 min – najbolje je provjeriti čačkalicom, iako imajte na umu da je kolač jaako sočan i da uvijek treba biti mrvicu mokar u sredini.
 
- Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim poslužiti po želji ili s tučenim šlagom i voćem, ili preliveno čokoladnom glazurom.
 
Dobar tek!
 
 
Autor recepta: Nikolina Dianežević
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.