Zdravo i fino

Bezglutenska torta od mrkve za prste polizat'

Ovaj kolač od mrkve (i to bez glutena) savršeno je pahuljast i sočan, s trunčicom aromatičnih začina

Bezglutenska torta od mrkve za prste polizat'
 

 

 

Mrkva spada među najbogatije izvore karotenoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta- karoten, koji se u tijelu pretvaraju u aktivan oblik vitamina A. Vitamin A ključan je za rast i popravak tkiva, funkciju štitnjače i mobilizaciju željeza, a blagotvorno djeluje i na vid i imunološki sustav. Mrkve su također dobar izvor vitamina C, B6, kalija i vlakana, a ako znate da je njihova konzumacija povezana i sa zdravstvenim prednostima, treba li vam još razloga da isprobate kolač od mrkve, i to u bezglutenskoj verziji?

Sastojci
- 2 šalice bezglutenskog brašna (ili možete upotrijebiti dvije šalice višenamjenskog brašna za običnu varijantu)
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 2 žličice sode bikarbone
- 3/4 čajne žličice soli
- 4 velika jaja, sobne temperature
- 1 1/2 šalice šećera
- 3/4 šalice nezaslađene jabukovače
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3-4 šalice oguljene i naribane mrkve

Za glazuru

- 500 g krem sira
- 3 žlice javorovog sirupa
- 2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 ° C i obložite dno triju kalupa promjera 20 cm s papirom za pečenje. Namastite stranice kalupa.

U zdjeli srednje veličine, pomiješajte brašno, cimet, đumbir, muškatni oraščić, sodu bikarbonu i sol. Odložite sa strane.

U velikoj zdjeli umutite jaja, a zatim dodajte šećer, jabukovaču, maslinovo ulje i ekstrakt vanilije te miješajte dok se sastojci ne spoje.

Dodajte suhe sastojke mokrima i promiješajte dok ne sjedine. Dodajte mrkvu i dobro promiješajte.

Ravnomjerno rasporedite u tri kalupa i stavite u pećnicu. Pecite oko 20 minuta (ili kad čačkalica kojom ste piknuli sredinu kolača ne izađe čista).

Pustite da se ohladi 5 minuta u kalupima za pečenje, a zatim se ih preokrenite na žičani stalak da se ohlade. Dodajte glazuru kad je biskvit potpuno ohlađen.

Pripremite glazuru. U zdjelici srednje veličine pomiješajte krem sir, javorov sirup i ekstrakt vanilije mikserom pri srednjoj brzini, dok se sastojci ne sjedinite.

Nanesite punjenje na prvi sloj biskvita, zatim položite drugi sloj biskvita i ponovite postupak. Na vrh položite treći sloj biskvita i nanesite na vrh ostatak glazure (ako vam je ostalo dovoljno glazure, možete je nanijeti i na stranice torte).

Spremite kolač u hladnjak do 3 dana (ali ne vjerujemo da će tako dugo ostati stajati).

Dobar tek!
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se