Advertisement
Pripravci zelene ljekarne

Bez nervoze uz lavandu i bergamot

Napravite sami mješavinu koja će ublažiti prenapregnutost i tjeskobu nastale zbog različitih uzroka

 Bez nervoze uz lavandu i bergamot

Dobro je poznato kako eterična ulja imaju veliku utjecaj na našu psihu i mnogi će od nas potvrditi kako se doista bolje osjećaju u prostoriji ispunjenoj mirisima citrusa ili kako ih miris lavande smiruje, a miris paprene metvice tjera na neku akciju.  

Budući se djelovanje eteričnih ulja ne zasniva samo na njihovom terapeutskom djelovanju preko olfaktornog organa, već se eterična ulja mogu upotrebljavati na različite načine – inhalacijski, preko kože, pa čak i vaginalno, rektalno i oralno, nedavno je provedeno zanimljivo kliničko ispitivanje kako bi se istražilo djelovanje esencija apliciranih preko kože na anksiozno-depresivna stanja.  
 
U studiji provedenoj 2011. godine na 40 zdravih volontera u dobi između 19 i 48 godina, podijeljenoj u dvije skupine, promatrano je djelovanje prave lavande i bergamota na vitalne znakove kao i na emotivne reakcije kod ispitanika, ali ne inhalacijski već nakon transdermalne apsorpcije mješavine. Autor studije je Tapanee Hongratanaworakit.
 
Za ovu je prigodu pripremljena mješavina eteričnih ulja napravljena od 9.6% eteričnog ulja prave lavande (Lavandula angustifolia), 0.4% bergamota (Citrus bergamia) te 90% biljnog ulja slatkog badema.
 
Svaka osoba u eksperimentalnoj skupini upućena je da dnevno 1 ml ove mješavine nanese samomasažom, u trajanju pet minuta, na područje abdomena. Treba napomenuti da su i eksperimentalna i kontrolna skupina ispitanika, prije samog ispitivanja, dobile uputstva da se suzdrže od upotrebe stimulansa kao i drugih eteričnih ulja tijekom perioda ispitivanja.
 
Nakon nanošenja eteričnih ulja na područje abdomena, koža je prekrivena plastičnom folijom kako bi se izbjeglo isparavanje eteričnih ulja. Kontrolna skupina je na svoj abdomen  umasiravala 1 ml čistog biljnog ulja slatkog badema.
 
Obje skupine su nosile maske kako bi se izbjegla inhalacija eteričnih ulja.
 
Dokazano je, bez dvojbe, da se kod svih ispitanika u eksperimentalnoj skupini smanjio nivo ekscitacije autonomnog živčanog sustava te je primijećeno i smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, kao i pulsa. Osjećaj nakon masaže ispitanici u eksperimentalnoj skupini opisali su kao ”mirniji” i “opušteniji” nego prije masaže. Autori potvrđuju nedvojbeni opuštajući efekt sinergije prave lavande i bergamota preko njenog djelovanja na hipotalamus, limbički sustav i talamus koji kontroliraju nivo ekscitacije. Autori također smatraju kako bi ova mješavina mogla biti korisna u liječenju ili barem ublažavanju depresije i anksioznosti kod odraslih osoba.  
Naturala.hr vas poziva da napravite sami svoju mješavinu za ublažavanje anksioznih stanja, nervoze i stresa prema našoj recepturi. 
 
MJEŠAVINA ZA UBLAŽAVANJE OSJEĆAJA TJESKOBE
-dobro djeluje i na menadžerski stres kao i na sve druge uzroke anksioznosti 
 
Receptura za mješavinu
 
Lavandula angustifolia (eterično ulje prave lavande) 6 ml*
Citrus sinensis (eterično ulje usplođa slatke naranče) 3ml*
Citrus aurantium ssp. bergamia (eterično ulje usplođa bergamota) 1ml*
Biljno ulje lješnjaka ili makadamije 90 ml 
 
• Broj kapi eteričnog ulja u nekoj mješavini najviše će ovisiti o tome koju je veličinu kapalice određeni proizvođač stavio na bočicu i kreće se od 20-35 kapi za mililitar eteričnog ulja. Iako će oni koji se ozbiljnije bave aromaterapijom imati neke svoje, malko drugačije računice, nećemo puno pogriješiti ukoliko pretpostavimo da je 1ml=20 kapi. 
 
Izrada mješavine
Nakapati eterična ulja u bočicu od mutnog stakla i dodati 90 ml biljnog ulje makadamije ili lješnjaka. 
 
Korištenje
Mješavina se koristi na području abdomena (oko 15 kapi) i po 3 kapi na svako stopalo i svako zapešće. Na ovaj je način možete koristiti 2-3 puta dnevno.
 
Oprez!
Svakako izbjegavati sunčanje barem 12 sati nakon nanošenja mješavine zbog fototoksičnosti citrusnih eteričnih ulja (prvenstveno bergamota).
 
VAŽNO! 
Kod izrade mješavina koristite isključivo kemotipizirana eterična ulja vrhunske kvalitete. 
 
 

Pokrovitelj članka: Pranarom

POTRAŽITE KEMIG NA FACEBOOKU:
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  •  Bez nervoze uz lavandu i bergamot- komentira su777 su777
    Bez nervoze uz lavandu i bergamot! OVO MI DEFINITIVNO NEPROCJENJIVO TREBA ;-)

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se