Predstavljamo

Beskvasni kruh Piraž čeka te u Bio&Bio trgovinama

Piraž je beskvasni kruh namijenjen osobama koje izbjegavaju pšenicu

Biovega započinje s vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda nekoimanju Zrno, a do studenoga u bio&bio ponudi ukupno će se nalaziti 13 vrsta originalnog beskvasnog kruha. Kruh je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na ekoimanjima kooperanata iz najbližeg okruženja.

 

U bio&bio ponudi se pojavio i najnoviji beskvasni kruh Piraž, namijenjen osobama koje izbjegavaju pšenicu.

 

Beskvasni kruh Piraž čeka te u Bio&Bio trgovinamaEkološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja koje na imanju prolaze cijeli proces od samog uzgoja, mljevenja u malom mlinu i proizvodnje u malenom pekarskom pogonu po uzoru na „artisan bakery“.

U svijetu se ovakav kruh popularno naziva SOURDOUGH BREAD, a kod nas beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda. Za proizvodnju kruha s imanja ZRNO voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog postupka proizvodnje; korištenje fermentirane baze tj; startera umjesto kvasca.

 

 

ODLIKE BESKVASNOG KRUHA I POSEBNOSTI PROIZVODNJE

Posebna pažnja se pridaje vlažnosti i temperaturi radnog prostora. Kvaliteta vode od izvanrednog je značaja, osobito zbog izostanka klora i drugih kemikalija. Za razliku od proizvodnje klasičnog kruha koji se proizvodi noću ili rano ujutro većina ovakvih kruhova se počinje raditi oko podneva ili ranog poslijepodneva kada starteri za zamjese dosegnu svoj vrhunac u biološkoj aktivnosti.

Većina sastojaka je ekološka i uglavnom s imanja ili od lokalnih kooperanata. Posebno pažnja se poklanja higijeni prostora i proceduri rukovanja jer «strani» i nepoželjni mikroorganizmi mogu kontaminirati mikrobiološku aktivnost  startera.

Posebnu vrijednost kruha čine starteri - naime radi se o izoliranju mikroorganizama iz zraka, u ovom slučaju je starter kultura razvijana zadnjih 5 godina s precima koji su znatno stariji.

Beskvasni kruh Piraž čeka te u Bio&Bio trgovinama

 

Svaki kruh ima poseban starter, a mogu se i kombinirati te se adekvatno prilagođavaju promjenama vremena i godišnjim dobima. Za dobivanje kruha potrebno je od 12 do 24 sata, a ponekad i duže. Proizvodnja je ručna ili uz minimum tehničke opreme koja se najčešće koristi na nešto drugačiji način nego što je to uobičajeno tj; u duhu tzv. stress free metode.

 

NOVE VRSTE ZRNO BESKVASNOG KRUHA ( u ekskluzivnoj ponudi bio&bio trgovina)

Nakon promocije kayu kruha sa smeđom rižom, sjemenkama i zobenim pahuljicama te polenta kruha koji su među kupcima postali pravi hit, uvode se nove varijacije kruhova koji će vjerujemo isto tako naići na dobar prijem; TAHINI KRUH sa sezamom, TAHINI sa zelenim maslinama, TAHINI sa začinskim biljem, CIABATTA, CIABATTA sa crnim maslinama, KRUH SA 5 VRSTA ŽITARICA, KRUH SA 5 VRSTA ŽITARICA I ORASIMA, KRUH S 5 VRSTA ŽITARICA sa KIMOM (CUMIN), SEOSKI INTEGRALNI KRUH S KLICAMA, SEOSKI INTEGRALNI KRUH S LUKOM. Sve proizvode možete pronaći u bio&bio trgovinama diljem Hrvatske.


PIRAŽ

Beskvasni kruh Piraž čeka te u Bio&Bio trgovinamaOvaj je kruh namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu i osim toga sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu. Raž svojim orašastim okusom daje posebnu teksturu ovom unikatnom kruhu te doprinos nutritivnim osobinama samog kruha. Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se usporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe, posebno Njemačke i Austrije.

Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča, po našem mišljenju idealan je za izletnike, avanturiste, sportaše, a kažu da posebno doprinosi snazi tijela i izdržljivosti. Pir se po prehrambenoj vrijednosti uspoređuje s „rođakinjom“ pšenicom. Ma koliko bili slični po vanjskim osobinama po mnogo čemu se razlikuju u hranjivosti.

Pir ima više proteina, jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Zastupljeno je znatno više B vitamina i biljnih vlakana. Sadrži mukopolisaharide (vrsta ugljikohidrata) važne za stvaranje kvalitetne krvi (zgrušnjavanje tj. zacjeljivanje rana) te stimulira imunološku aktivnost.

Raž svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Nedavna istraživanja utvrđuju važnost lignana (biljni estrogeni) koji djeluju aktivno protiv formiranja tumora uvjetovanih hormonalnom neravnotežom. Isto tako je značajan doprinos zdravlju srca i krvožilnog sustava.

 

 

 

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.