Zdravo i fino

Baš jesenska poslastica: Muffini od bundeve i chia sjemenki

Ostatke pirea od bundeve iskombinirajte sa chia sjemenkama i bademovim brašnom za slasne muffine, koji već na prvi pogled zazivaju jesen

Baš jesenska poslastica: Muffini od bundeve i chia sjemenki
 





Iako vam se izrada pirea od bundeve na prvu može činiti komplicirana, ne mora nužno biti tako. Bundevu možete skuhati ili ispeći u pećnici, a ubrzo bi vam se mogao toliko svidjeti da ćete pire raditi svako malo. Možete upotrijebiti slatku i aromatičnu muškatnu (butternut) bundevu. Bogata je beta karotenom, tim snažnim antioksidantom i provitaminom A, a usto je krcata vitaminima i mineralima, uz malo kalorija.

Chia sjemenke dobre su za dijabetičare jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sustavu, što sprječava nagle promjene razine šećera u krvi. Također su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje čine i do 30 % njihovog sastava. Koristan su izvor vlakana, raznih minerala važnih za zdravlje, poput kalcija, fosfora i mangana, te proteina i aminokiselina.

Ostatke pirea od bundeve (ili cijelu bundevu – zašto ne?) iskombinirajte sa chia sjemenkama i bademovim brašnom za slasne muffine, koji već na prvi pogled zazivaju jesen. A njihova mirisna nota, za koju je zaslužan miks začina pumpkin spice (cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić) ispunit će zrak poznatim sezonskim aromama.


Sastojci

- 1 i pol šalica bademovog brašna
- 1/4 šalice mljevenih chia sjemenki
- 2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice mljevenog klinčića
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 šalica pirea od bundeve
- 2 jaja
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice nasjeckanih oraha ili badema (po želji)
- sol i papar po potrebi

Priprema

Pripremite pire od bundeve. Bundevu očistite i stavite u posudu, dodajte tek toliko vode da je prekrije. Kuhajte na laganoj vatri. Ocijedite vodu i usitnite bundevu u blenderu ili električnoj sjeckalici. Stavite u gazu i ocijedite višak vode.

Brašno promiješajte s chia sjemenkama, začinima, sodom bikarbonom i soli.

U drugoj zdjeli istucite jaja, dodajte pire od bundeve, ulje, sladilo i ekstrakt vanilije. Pomiješajte sa suhim sastojcima i dodajte orahe (ako koristite).

Stavite u namašćene kalupe za muffine te pecite na 180 °C 25 – 30 minuta.


 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se