Zdravo i fino

Banana kruh – zdravi recept za bezglutenski kruh od banane

Tražite bezglutenski recept za ukusan banana kruh koji nije suh i mrvljiv? Potraga je gotova - ovaj banana kruh tako je sočan i slastan da ćete tražiti repete

Banana kruh – zdravi recept za bezglutenski kruh od banane
 

 

 

Imate stare (pre)zrele banane i ne znate kako ih iskoristiti? Odlično, jer vam upravo takve trebaju za ovaj bezglutenski banana kruh. Glavni su sastojak (naravno) banane, izvor zdravih ugljikohidrata koji vas čine sitima i potiču metabolizam. Osim što će zadovoljiti vašu želju za slatkim, banana kruh čini idealan doručak/užinu/večeru/desert koji se odlično slaže sa svježim voćem ili grčkim jogurtom.

Još jedan razlog zašto volimo ovaj kolač u formi kruha je i njegova jednostavnost – bilo da ste početnik ili iskusan kuhar, ovaj zabavan i jednostavan recept daje ukusan obrok za kratko vrijeme boravka u kuhinji. I svaki put ga možete drukčije pripremiti - prije izlijevanja u kalup, u smjesu možete po želji dodati orašaste plodove, sjemenke, suho voće, pa i komadiće tamne čokolade.

Sastojci

- 3 šalice bademovog brašna
- 2-3 zrele banane
- 2 jaja
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/4 šalice meda
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščić
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice nasjeckanih oraha (po želji)

Napomena: Šalica je od 200 ml.


Priprema

Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite pravokutni kalup za kruh ili ga obložite papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, med, javorov sirup, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Sve sastojke dobro promiješajte mikserom.

Dodajte banane koje ste prethodno zgnječili vilicom i izmiksajte.

Ubacite suhe sastojke – brašno, soda bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić i lagano ih promiješajte pjenjačom. Po želji dodajte orahe ili druge dodatke.

Smjesu izlijte u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 40 – 50 minuta. Kolač će dosta potamniti, a vrijeme pečenja provjerite čačkalicom - kada je gotov, čačkalica bi trebala biti suha.

Pustite ga 10 minuta da odstoji i ohladi.

Dobar tek!

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se