Zdravo i fino

Bakini prhki blagdanski keksići

Vratite su u djetinjstvo uz Maju i njene bakine keksiće, najbolje i najjednostavnije blagdanske kolačiće, bez kojih su blagdani nezamislivi

Bakini prhki blagdanski keksići

Prosinac mi je jedan od najdražih mjeseci. Nije to samo zato jer sam rođena u prosincu, mjesecu koji označava kraj jedne i početak nove godine. Ima tu još nešto čarobno: toplina obiteljskog doma, miris svježe ispečenog kruha, arome kolača. Lampice jelke, jaslice i mahovina. Toplina u srcu, bakine ruke koje te uče praviti kolače, mamini savjeti...

 
Bakini kolačići uvijek su bili najbolji i najjednostavniji, a njihova čar leži upravo u tome što ih ne jedete cijelu godinu već samo za rijetke prilike. Božić, Uskrs. Nema u njima ništa čarobno, najjednostavniji su keksići od prhkog tijesta, a koji se tope u ustima. Što duže stoje, sve su bolji, mekši... Upravo zbog toga su čarobni...
 
Sretni blagdani vama i vašoj obitelji!
 
 
Bakini prhki blagdanski keksići
 
(za dvije tepsije 41x36 cm)
 
Potrebni sastojci:
 
Bakini prhki blagdanski keksići500 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550 + još ukoliko je potrebno
200 g kristal šećera
2 cijela jaja, sobne temperature
200 g maslaca (ili masti), sobne temperature
120 g mljevenih badema
1 limun, ribana korica
1 žličica bourbon vanilije u prahu, po želji
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
pekmez ili marmelada po želji (ja sam upotrijebila domaće jagode i marelice)
šećer u prahu, za posipanje 
 
 
Priprema:
 
U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, šećerom, praškom za pecivo, mljevenim bademima, koricom limuna i vanilijom u prahu. Smjesu dobro izmiješajte, a potom dodajte maslac narezan na kockice ili listiće pa tijesto razmrvite rukama kako bi se maslac upio u tijesto. Dodajte jaja te ukoliko je potrebno još brašna, malo po malo, dok ne zamijesite glatko prhko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Nemojte pretjerivati s brašnom jer će vam keksići biti tvrdi. 
 
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsije za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca i pobrašnite u tankom sloju. Ostavite sa strane.
 
Tijesto za keksiće nije potrebno ostavljati da odstoji, niti ga je potrebno stavljati na hladno. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na debljinu oko 0.3 cm. Nemojte da tijesto bude debelo ako ćete keksiće spajati pekmezom. Ovo je idealna debljina jer u njima već ima praška za pecivo pa će se malkice i dignuti u pečenju. 
 
Tijesto izrežite kalupićima za kolače u raznim oblicima po želji, a ako se s kalupićem ne podignu od površine, tupim nožem ih podignite i poslažite u pripremljenu tepsiju. Možete ih slagati jedne do drugih, s razmakom od primjerice 0.5 cm jer neće puno narasti. Vodite računa da imate dovoljno keksića za spajanje. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte na tanko pa opet izrezujte dok sve ne upotrijebite. 
 
Keksiće pecite 7-8 minuta. Dovoljno je da su keksići poprimili blijedo žućkastu boju, nemojte čekati da vam zagore jer se jako brzo zapeku. Odvojite ih od tepsije tupim nožem, istresite u zdjelu i pustite da se ohlade. 
 
Ohlađene keksiće spajajte pekmezom po želji, a potom pospite šećerom u prahu.
Zatvoreni u limene kutijice keksići mogu trajati do 7 dana. 
 
Svakim danom su sve bolji i mekši.
 
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.