Zdravo i fino

Bakalar na portugalski

Slasno zapečeno jelo predlažemo za sutrašnji post

 Bakalar na portugalski
Zašto sutra, na Veliki petak, ne bi iz kuhinje zamirisao pomalo drugačiji bakalar od onoga na koji smo navikli? Portugalci pripremaju svoj bacalhau na milijun različitih načina, a mi vam donosimo jedan koji smo isprobali i koji uvijek ispadne savršeno.
 
 
Potrebni sastojci: 
 
500 g suhog bakalara
1 kg krumpira
200 ml slatkog vrhnja (ili zobenog vrhnja)
6 jaja
Jedan veći luk ili svežanj mladoga luka
5 češanja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, papar, peršin
 
Za bešamel: 
50 g maslaca
Žlica oštrog brašna
0.5 l mlijeka
Muškatni oraščić, bijeli papar, sol, suhi origano
 
 
Priprema:
 
Bakalar se namače 48 sati u hladnoj vodi koja se mijenja nekoliko puta dnevno
Namočeni bakalar kuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali nekoliko češanja češnjaka i 5 lovorovih listova.
Krumpir narezan na ploške skuhajte zajedno s jajima
Pripremite bešamel 
Kada je bakalar skuhan, odstranite mu kožu i odvojite meso od kosti koje ćete natrgati na manje komade 
Propržite luk na maslinovom ulju dodajte na njega bakalar
Kratko prodinstajte
U keramičku posudu premazanu maslacem i maslinovim uljem slažite redove krumpira, bakalara s prodinstanim lukom, na ploške narezana jaja, češnjak i peršin te posolite i popaprite prema potrebi
Svaki sloj prelijte s bešamelom - završite s redom krumpira koji prelijete bešamelom
Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta 
 
 
Jelo se prekrasno slaže sa svježom proljetnom salatom od mlade salate, rikule i matovilca.
 
U slast!
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.