Zdravo i fino

Baba ganoush - namaz od patlidžana i tahinija

Dašak Bliskog istoka na vašem stolu

Baba ganoush - namaz od patlidžana i tahinija

Pod egzotičnim nazivom Baba ganoush krije se osebujan namaz od patlidžana i tahinija karakterističan za Bliski istok. Za njegovu pripremu dovoljno je samo dvadesetak minuta, a u hladnjaku može izdržati i do četiri dana. Iako se smatra predjelom, dovoljno je ukusan i hranjiv da zamijeni i čitav obrok.

Sastojci
(za 2 osobe)

1 veći patlidžan
2 velike žlice maslinovog ulja
4-5 žlica tahinija
2 češnja češnjaka
1 1/2 žlice soli, malo papra, 1 čajna žlica kumina i malo soka od limuna
prema želji 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina

Priprema
Operite i očistite patlidžan od listova - bez uklanjanja stabljike. Smjestite ga u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na 15 - 20 minuta ili ga tostirajte na otvorenom plamenu sve dok ne omekša. Nakon vađenja ga dobro ohladite. 

Pažljivo ga ogulite pridržavajući ga za stabljiku. Meso patlidžana izmiksajte uz postepeno dodavanje limunovog soka, maslinova ulja i tahinija. Nakon toga dodajte češnjak, peršin, papar i sol te sve još jednom dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte još soli.

Namaz možete poslužiti uz lepinju, običan kruh ili tost. U slast!

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.