Advertisement
Silvija Kolar-Fodor

Avantura zvana biovrtlarstvo

Tekstove Silvije Kolar-Fodor moći ćete pratiti u kolumni U skladu s prirodom gdje će vas savjetovati o biovrtlarenju bez upotrebe pesticida, herbicida, mineralnih gnojiva, te uz poštovanje svog života u biosustavu.

Postoje mnoge različite tehnike biovrtlarstva, ali sve polaze od iste pretpostavke – vrtlarenje u skladu s prirodom, bez upotrebe pesticida, herbicida, mineralnih gnojiva, te uz poštovanje svog života u biosustavu. Biovrtlarstvo ne znači povratak na davne tehnike vrtlarenja koje su se primjenjivale prije “konvencionalne” poljoprivrede, nego pronalazak novih načina i metoda kako uspostaviti ravnotežu u vrtu.

Za moj način vrtlarenja inspiracija su bile metode japanca Masanobu Fukuoka koji je uzgajao žitarice, povrće i voće, a da svoja polja nije nikad preorao.

Nije mu trebao kompost, samo pokrivač tla od korova i djeteline, povremeno malč od sijena i male količine organskog gnojiva da održi tlo plodnim, a humus mu se stalno povećavao i postizao je zapanjujuće prinose.

Kombinirao je korisne biljke i samoniklo bilje, a njegova osnova je bila strpljivo promatranje prirode i spoznaja o povezanosti domaćih biljnih i životinjskih zajednica. 

Za mene biovrtlarenje ne znači samo obrađivati zemlju i uzgajati si biljke, već znači i pokušati napraviti biološku ravnotežu između svih biljaka i životinja na vrtu. To zahtijeva jako puno strpljivosti i promatranja u vrtu, ali istodobno predstavlja veliku inspiraciju i izazov. U biovrtlarstvu nije sve tako crno-bijelo kao u konvencionalnoj poljoprivredi – korovi nisu nužno nepoželjne biljke u vrtu -  različite vrste “korova” nam zapravo govore kakvu vrstu zemlje imamo i što joj nedostaje.

Mnoge životinje u vrtu nisu neprijatelji nego saveznici – ljudi većinom instiktivno ubijaju sve kukce i tjeraju sve živo s vrta, a to je velika greška. U vrtu u kojem je ravnoteža, tj. nema primjene kemije, postoji: 33% štetnih kukaca, 33% korisnih kukaca i 33% neutralnih. Divljaju samo površine gdje su posijane monokulture i koje se tretiraju kemijskim sredstvima – one su idealno mjesta za bujanje «korova» i za privlačenje štetnika.

Moj biovrt je je vrt bez oranja i korištenja umjetnih preparata, a zemlja mi je rahla i plodna zahvaljujući malčiranju. U njemu raste mnoštvo raznih vrsta voća, povrća, ali i cvijeća. Svaka biljka ima svoju funkciju u tom šarenilu: neke uzgajam sebi za hranu, neke koriste kukcima za hranu i sklonište, neke gnoje tlo, a i «korovi» imaju svoje mjesto u biovrtu, u krajnjem slučaju kao malč na gredicama. Moja vizija vrta nije samo običan povrtnjak s povrćem posađenim u redove, nego prostor koji se šareni cvijele godine, prostor u kojem u svako doba godine mogu ubrati neki plod, prostor u kojem se same uspostavljaju bilje i životinjske zajednice.

Biovrtlarstvo, ako to želite, može postati prava inspiracija u vašem životu: ponovno otkrivanje prirode, prirodnih procesa i metoda, učenje o biljkama, nametnicima i prirodnim saveznicima i stvaranje svog prirodnog raja u vrtu. Biovrtlarstvo znači proizvoditi sam sebi hranu, zdravu hranu koja ima mnogo više hranjivih tvari, vitamina i mikroelemenata, koja nije otrovana raznim pesticidima i herbicidima – hranu koja će vas učiniti zdravima, a ne bolesnima. Okus biološki uzgojenog povrća i voća je nešto sasvim drugo od povrća i voća koje je uzgojeno “konvencionalnim” putem. Kad se jednom upustite u ovu avanturu, vrlo vjerojatno ćete biti fascinirani  otkrivanjem sasvim novog svijeta, nešto na što je suvremeni čovjek nažalost zaboravio…kako usporiti strku, smanjiti stres suvremenog života  i vratiti se tijelom i duhom svojim korijenima, prirodi.

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
 • Avantura zvana biovrtlarstvo- komentira Naturala.hr Naturala.hr

  prvi put sam na ovoj stranici i svidja mi se.nadam se da cu u buduce ovdje naci dobrih ideja i savjeta za moj bio vrt...topli pozdrav...Bara Mo?ilac

 • Avantura zvana biovrtlarstvo- komentira SilveK SilveK
  Hvala Andrea i Jasminka:) Jasminka, ja ne koristim slamu i nemam iskustva s njom, nego koristim otkos trave (usitnjene) za mal?iranje. Da bi se rješili korova ispod, treba mal? biti u debljem sloju, ali naravno, nikad neće biti potpuno bez korova - oni su pravi majstori preživljavanja. Možda ovaj ?lanak pomogne: http://biovrt.com/2009/12/29/malciranje/
 • Avantura zvana biovrtlarstvo- komentira Jasminka R. Jasminka R.
  Ma predivan vrt. Od ove godine i ja pokušavam napraviti eko vrt koji sam zastrla slamom ali na njemu imam strašno puno trave. Ja ju ?upam i "slažem" preko stare slame ali ona i dalje neumorno raste. Kako da se riješim te trave?
 • Avantura zvana biovrtlarstvo- komentira andrea andrea
  Draga Silvija, želimo dobrodošlicu i ?ekamo tvoje korisne savjete i prekrasne fotkice :)

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se