Advertisement
Medicina i farmacija

Arsen pronađen u soku od grožđa i jabuka

Toksični arsen krije se u kupovnim sokićima

Arsen pronađen u soku od grožđa i jabuka

Uživate u soku od jabuke ili grožđa uz ručak ili da ugasite žeđ? Jeste li se ikad zapitali iz kakvih su izvora došle voćke od kojih je taj fini sok napravljen? Možda je vrijeme da razmislite o tome.

U istraživanju provedenom na soku od jabuka i grožđa kupljenom u trgovini u SAD-u, pronađeno je da 10% uzoraka sadrži više arsena, a 25% uzoraka više olova nego što je dopušteno propisima Environmental Protection Agency . Istraživanje je provela grupa Consumer Report koja smatra da bi FDA (Agencija za hranu i lijekove) trebala biti zabrinuta zbog tog podatka iako su rezultati ispod količine koju je FDA propisala kao zabrinjavajuću. Istraživanje je objavljeno krajem 2011. godine.

Zabrinutost je najviše usmjerena djeci u dobi od 3-7 godina koja piju više soka od jabuke no što to preporučaju pedijatri, a mnogo su podložnija trovanju arsenom od odraslih pa ih to dovodi u veću opasnost. Također, istraživanje koje je provela grupa Consumer Reports, pokazalo je da odrasle osobe koje piju sok od jabuke i grožđa imaju 20% veće količine arsena u urinu od onih koji ne konzumiraju te sokove.
 
Kao što je većini ljudi poznato, arsen se od davnih vremena koristi kao otrov i dovoljna je mala količina anorganskog arsena da bi nastupila smrt. Mikro količine arsena unešene u tijelo tijekom određenog vremena također mogu biti letalne. Arsen je povezan i s karcinomom mokraćnog mjehura, pluća i kože. Povećava rizik oboljenja od koronarnih bolesti, dijabetesa i imunoloških bolesti.
 
Nakon ovih podataka, možda je bolje posegnuti za organskim sokovima ili jednostavno popiti vodu kad ste žedni, a za međuobroke grickati organski proizvedeno voće s kojim ćete vi i vaša djeca biti sigurni.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se