Zdravo i fino

Aromatični džem od šljiva sa smeđim šećerom i kardamomom

Donosimo klasičan recept za omiljeni džem, bez konzervansa i aditiva

Aromatični džem od šljiva sa smeđim šećerom i kardamomom

Prije samo nekoliko tjedna činilo se kao da ljetu nema kraja i razmišljali smo najviše o tome kako da ga što bolje iskoristimo - malo je tko razmišljao o spravljanju zimnice. No, rana je jesen pravo vrijeme da iskoristite bogate plodove – šljive su samo jedne od njih pa pripremite džem od šljiva kojemu će malo tko od ukućana i prijatelja moći odoljeti.

Sastojci:
- 5 kg šljiva
- 800 g smeđeg šećera
- 1 dcl ruma
- 1 limun
- cimet
- kardamon
- klinčić

Za ukusan džem od šljiva odaberite šljivu bistricu, i to one sitnije primjerke, a još je bolje ako dolazi iz vašeg voćnjaka ili ako u prirodi pronađete divlju šljivu. Za početak pripremite 5 kg šljiva i 700-800 g smeđeg šećera. Ako ste ljubitelj slatkog, dodajte više šećera, ali ne prelazite 1 kg šećera. Oprane i očišćene šljive pospite šećerom te ostavite da odstoje preko noći. Ujutro počinje teži dio – stavite sadržaj u posudu za kuhanje na laganu vatru, a kad zavrije, krenite s miješanjem.

Kuhanjem će voda iz šljiva isparavati te će džem početi gusnuti. Zbog toga ga je prvih dva sata potrebno periodično miješati. Nakon toga usitnite voće štapnim mikserom i smjesi dodajte jedan limun narezan na ploškice. Nakon 30 minuta izvadite limun, a u džem ubacite jednu čajnu žličicu cimeta te pola čajne žličice mljevenog klinčića i pet sjemenki kardamoma, prethodno usitnjenih u mužaru. S kardamomom pripazite jer bi mogao preuzeti okuse. Svemu tome dodajte i 1 dcl ruma. Sljedećih 30 minuta konstantno miješajte i pazite da ne zagori.

Smjesu sklonite s vatre i pustite par minuta da se ohladi.  Spremite je u staklenke koje ste ranije temeljito oprali i sterilizirali u pećnici, a zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva na 10 minuta. Poklopite odgovarajućim poklopcima koje prebrisali alkoholom te ostavite da se ohlade. Nakon toga vam preostaje samo da uživate u plodovima vašeg rada!

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.