Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Aromatične božićne kuglice

Svi znamo da jedan od razloga zašto se veselimo Božiću su svakako mirisni, aromatični kolačići

Aromatične božićne kuglice

Mirisi su veliki dio našeg života, znali mi to ili ne. Oni nas mogu u trenutku vratiti u djetinjstvo, kao i podsjetiti nas na davne događaje o kojima nismo razmišljali već godinama. Božićni mirisi me svake godine vraćaju u djetinjstvo, u ono bezbrižno doba kada smo se sestra i ja veselili kićenju bora, poklonima, božićnim pjesmama koje smo pjevale s obitelji... i naravno- kolačima.

Kolačić koji je svake godine bio nezaobilazan, a koji i danas, kada imam svoju obitelj, obavezno radim za Božić su čokoladne kuglice. To su prije bile "samo" čokoladne kuglice, a od prije dvadesetak godina, kada sam nabavila svoja prva eterična ulja, su postale "aromatične čokoladne kuglice".  

Princip je ustvari izrazito jednostavan- recept za čokoladne kuglice oplemenite eteričnim uljima. No, u ovom slučaju ću podijeliti s vama recept za koji sam uvijek imala osjećaj da sadrži savršen omjer čokolade i oraha.

Za izradu će vam biti potrebno:

- 120 grama samljevenih oraha
- 100 grama naribane tamne čokolade
- 180 grama šećera u prahu
- 1 bjelanjak (opcija)
- nekoliko kapi željenog eteričnog ulja

Priprema za izradu kuglica ustvari traje najduže (zbog ribanja čokolade i mljevenja oraha) - zato taj dio uvijek prepuštam svom suprugu. Oblikovanje kuglica je vrlo zabavno, a najljepše je što mogu sudjelovati i najmlađi članovi obitelji. Neka se male ručice zaposle, ali uzmite u obzir da će i dosta smjese završiti u ustima željnim slatkog.

Za najfinije kuglice koristite kvalitetnu čokoladu. Svaka koja sadrži više od 60% kakaa dolazi u obzir. U standardni recept ide bijeli šećer u prahu, ali možete isprobati i kuglice sa smeđim šećerom. Također koristite kvalitetan šećer (na primjer Muscovado), ali ga prije upotrebe razmrvite najbolje što možete, jer on voli stvarati tvrde grude. 

U posudi za miješanje stavite orahe, čokoladu i šećer, promiješajte. Ako želite koristiti i bjelanjak, prvo ga istucite i dodajte smjesi. Sve dobro promiješajte (ponekad prvo sve dobro promiješam mikserom, s nastavcima za tijesto, a onda dovršim špatulom). Kada se već počne formirati smjesa koju ćete oblikovati, dodajte eterična ulja.

S vrstom i količinom eteričnih ulja se možete lijepo poigrati. Klasika je eterično ulje slatke naranče - moja najdraža kombinacija. Dodajte 8-10 kapi. Ovisno o vrsti čokolade i šećera koji koristite, te o željenom intenzitetu, najbolje je ulje dodati malo po malo, nakon svakog dodatka dobro sve izmiješati i probati. Prema potrebi, možete dodati i više eteričnog ulja od 10 kapi. Druga opcija je eterično ulje paprene metvice, tada ćete dobiti kuglice koje podsjećaju na čokoladice "After Eight". Dodajte 2-3 kapi na ukupnu smjesu, promiješajte i probajte. Eventualno dodajte još, ako je potrebno.

Isprobala sam izraditi i kuglice s eteričnim uljem cimetovca. Budite oprezni, ovo ulje je vrlo intenzivnog okusa. Dodajte jednu kap, promiješajte i probajte. Ostale mogućnosti eteričnih ulja su klinčićevac (oprez s doziranjem!), muškatni orah, limun, mandarina...Ako vam sva ulja djeluju primamljivo i ne možete se odlučiti koje bi koristili, jednostavno podijelite smjesu na nekoliko dijelova i u svaku dodajte druge eterično ulje.

Kada ste sve dobro izmiješali, formirajte kuglice rukama i uvaljajte ih u mljevene kekse. Možete koristiti i mljevene orahe ili čak čokoladu (ako vam je nije dovoljno u receptu...). Smjestite kuglice papirnate čašice.

Uživajte u aromatičnim kuglicama!

Svima želim mirne blagdane ispunjene ljubavlju.

www.philosophyofaromatherapy.com

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.