Fitoterapija i aromaterapija

Aromaterapija - kemija ili ezoterija?

Jesu li eterična ulja smjese kemijskih spojeva ili duh iz bočice?

Negdje duboko u nama, u svakoj stanici našeg tijela, krije se informacija.

Informacija o tome tko smo, od čega smo sazdani, kamo idemo i kakav bi nam put mogao biti. Netko će tu informaciju nazvati genetskom pozivajući se isključivo na materiju, netko drugi će vjerovati da iza privida materije postoji nešto veće i moćnije pa će tu informaciju nazvati vječnom, nepromijenjenom i iskonskom srži.
 
Esencijom. Dušom.
 
Na vjerovanju da postoji nešto trajnije od ovog krhog tijela koje nas nosi kroz vidljivu pojavnost, temelje se brojne stare religije, ali i novije religije. Novi pokreti, nove organizacije, nova uvjerenja. 
Poneke od njih nastale kako bi zadržale kontrolu nad umom i tijelom, poneke zato da pruže podršku čovjeku na putu samospoznaje i vjere, a neke da jednostavno pomognu čovjeku - iskeširati novce.
 
 
Biljka od davnina u uporabi za zdravstvene i obredne svrhe
 
Što se tiče biljaka, od davnina su poznate biljke koje se koriste u zdravstvene, ali i u obredne, zaštitne i meditativne svrhe. Svaka stara civilizacija ih je poznavala i nešto je u nama prepoznavalo i odgovaralo na tu povezanost s esencijom biljke. 
 
Nije slučajnost da se tamjan pali u katoličkim crkvama niti da se bosiljak sadi uokolo indijskih hramova. Nisu pukim slučajem Egipćani bili pravi poznavatelji biljnih smola i eteričnih ulja u svrhu balzamiranja i praćenja duše na putu prema vječnosti te da su već prije nekoliko tisućljeća balzamirali tijela cedrom, mirom i tamjanom i koristili plavi lotos u obredne i meditativne svrhe. 
 
Indijci od davnina poznaju svete moći sandalovog drveta i ulja, a u našoj se Bibliji spominju mira, libanonski cedar, klinčićevac i bušin. Sve redom biljke, smole i eterična ulja koja su u uporabi i do današnjih dana. 
 
Znali su naši stari što čine mada nisu imali ni plinsku kromatografiju ni spektrometriju masa kako bi analizirali sastav eteričnog ulja. 
 
 
Eterična ulja- esencija biljke
 
Kada danas pričamo o eteričnim uljima često pričamo o srži, o esenciji neke biljke.
Huiles essentielles francuski je naziv za te mirisne hlapive tekućine koje nam pričaju o biljci od koje su potekle, essential oils je engleski naziv.
I doista, riječ je o čistoj esenci jednog živog bića koja se, za razliku od ljudske esencije, lako dade ekstrahirati i uhvatiti u bočicu. Dovoljno je samo malo pare ili preša za citrusna ulja.
 
Iako i Englezi i Francuzi imaju slične nazive za eterična ulja čiji se korijen skriva u latinskom glagolu ESSE- biti, u najvećem se dijelu engleski ( anglosaksonski) i francuski (frankofonski) pristup aromaterapiji drastično razlikuju.
 
Uvijek mi je zgodno to što ću prosječnog Francuza zamisliti kao vrckavog i zaigranog, željnog iskusiti sve aspekte onoga što se naziva dobrim životom pa ga čak zbog takvog pristupa životu proglasiti pomalo površnim dok ću prosječnog Engleza zamisliti kao krutog, strogog i preciznog analitičara nesklonog životnim užicima. Međutim, u aromaterapijskom svijetu stvari su potpuno drugačije. Dapače, dijametralno su suprotne.
 
 
Aromaterapija - kemija ili ezoterija?Francuski pristup aromaterapiji
 
Francuski pristup aromaterapiji je sinonim za preciznost, kemijsku i botaničku određenost, farmaceutsku točnost pri korištenju eteričnih ulja te mu je prvi i osnovni uvjet- kvaliteta eteričnih ulja. Francuski pristup ne dozvoljava puno odstupanja od zadanih pravila i propisa- zna se, već prema kemijskom sastavu eteričnih ulja, koja se ulja koriste kod određenih indikacija, a doze esencija su nerijetko vrlo visoke pa se često upotrebljavaju i nerazrijeđene. Francuski pristup je strog i traži dobro poznavanje tematike. Frankofoni će prvo proučiti sve aspekte materije, proučiti anatomiju i fiziologiju i pokušati uskladiti kemizam i kvalitetu eteričnog ulja sa indikacijama gledajući čovjeka kao cjelinu, a ne kao izolirani simptom. Takva će vrsta aromaterapije isprva obratiti pažnju na tijelo, zatim na emocije, a tek onda na duh i pokušati odrediti broj i vrstu kapljica eteričnog ulja kojima će se postići jedno takvo usklađenje. Tek kada su svi ti zahtjevi zadovoljeni, francuski pristup dopušta da se progovori i o energetskom aspektu eteričnih ulja.
 
 
Engleski pristup aromaterapiji 
 
Engleski je pak pristup, nasuprot francuskom, zaigraniji, lepršaviji i velikim je dijelom okrenut upravo prema duhu iz bočice, odnosno prema energetskom aspektu eteričnog ulja i prema mirisu esencije što je vidljivo i iz programa većine aromaterapeutskih škola engleskog smjera u Hrvatskoj. U takvom se pristupu meditira uz eterična ulja, ulja se često odabiru intuitivno i njima se pokušava uskladiti energija i energetski centri (tzv. čakre).

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.