Advertisement
Nutricionizam

Antioksidansi štite od moždanog udara

Voće, povrće, zeleni čaj i čokolada štite od moždanog udara

 Antioksidansi štite od moždanog udara

Šveđanke, koje su za vrijeme provođenja studije, konzumirale hranu bogatu antioksidansima, imale su i manji rizik od moždanog udara, bez obzira na prethodne kardiovaskularne bolesti. Studija je objavljena u Stroke: Journal of the American Heart Association

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima može smanjiti rizik od moždanog udara inhibicijom oksidativnog stresa i upale – objasnila je dr. Susanne Rautiainen, autorica studije s Karolinska Institutet u Švedskoj. To u praksi znači da treba konzumirati veće količine voća i povrća koje doprinosi ukupnom antioksidacijskom kapacitetu.
 
Oksidacijski  stres predstavlja neravnotežu između stvaranja slobodnih radikala u organizmu i sposobnosti tijela da ih neutralizira. Slobodni radikali tako mogu dovesti do upale, oštećenja krvnih žila i njihovog otvrdnjavanja.
 
Antioksidansi, kao što su vitamini C i E, karotenoidi i flavonoidi inhibiraju oksidativni stres i upalni proces neutralizacijom slobodnih radikala, a neki od njih djeluju i na smanjeno stvaranje ugrušaka i regulaciju krvnog tlaka.
 
„U studiju smo uključili sve antioksidanse prisutne u normalnoj prehrani, a u studiju je bilo uključeno pet skupina žena bez kardiovaskularnih bolesti u svojoj anamnezi i četiri skupine koje su imale kardiovaskularne bolesti“ – kazala je dr. Susanne Rautiainen.
 
Studija je otkrila da povišeni TAC (Totalni Antoksidativni Kapacitet) je u direktnoj vezi sa smanjenim rizikom od moždanog udara kod žena bez kardiovaskularne bolesti u anamnezi i kod onih kod kojih je bila potvrđena kardiovaskularna bolest.
 
Antioksidansi koje su žene konzumirale bili su porijekom iz voća i povrća (50%), cjelovitih žitarica (18%), čaja (16%) i čokolade (5%).
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se