Advertisement
Komplementarna medicina

Analgetici nisu jedini način tretiranja boli

Europski tjedan protiv boli - koje su metode komplementarne i alternativne medicine znanstveno opravdane u tretiranju boli

Analgetici nisu jedini način tretiranja boli

Europski tjedan protiv boli, koji se obilježava od 10-14. listopada, i ove godine ima za cilj podizanje svijesti i informiranje europskih građana o efikasnim načinima tretiranja kronične i akutne bolne senzacije. 

Boli se prečesto pristupa kao samostalnoj bolesti i zaboravlja se da se radi o simptomu. Tako, umjesto da se rješava primarni uzrok boli, liječenje se kod velikog broja pacijenata svodi na ublažavanje tog simptoma analgeticima koji pak mogu uzrokovati brojne nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Na sedmom EFIC kongresu u Hamburgu " Pain in Europe VII", kongresu posvećenom boli, okupilo se u rujnu 2011. preko 4000 kliničara, istraživača i medicinskog osoblja specijaliziranog za tretman kronične i akutne boli kako bi se promovirale najnovije smjernice u liječenju i informirali građani Europe o dostupnim učinkovitim tretmanima.
 
Dobro je poznato da je dugotrajno uzimanje analgetika, pa čak i onih najblažih, štetno po organizam. Slučaj mlade Donne Bishop, 25-godišnje instruktorice fitnessa iz Velike Britanije jedan je od posljednjih slučajeva i veliko upozorenje opasnosti koja leži u prekomjernom uzimanju analgetika – antipiretika.
 
Naime, mlada majka jednogodišnjeg djeteta zbog prehlade je uzimala velike količine paracetamola i, nakon dva tjedna uzimanja tako visokih doza, preminula je od posljedica zatajenja jetre. Paracetamol je nesteroidni protuupalni lijek koji se inače preporučuje kao neškodljivo sredstvo za uklanjanje boli i skidanje povišene temperature, pogotovo u pedijatriji. Mlada Britanka je nažalost primjer kako kod visokih doza i predugog vremena korištenja analgetici mogu biti štetni, čak i sa smrtnim ishodom.
 
Ovo je žalostan primjer kako nesteroidna protuupalna sredstva mogu u većim dozama i dugotrajnijim korištenjem izazvati brojne tegobe – oštećenje jetre i bubrega, oštećenje sluznice probavnih organa, želučano krvarenje, stvaranje čira (ulkusa), a može doći i do određenih promjena u krvnoj slici. Korištenju neopioidnih analgetika treba pristupiti oprezno i zbog brojnih interakcija s drugim lijekovima (npr. interakcija Aspirina ili Andola s lijekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi) .
 
Međutim, malo se zna o tome, ima li uopće alternative klasičnim lijekovima? 
 
Što drugo možemo učiniti kada zaboli?
 
Mnogi se pacijenti, znajući za rizike liječenja analgeticima, često odlučuju za komplementarne ili alternativne tretmane pogotovo što se smatra da takvi tretmani nose sa sobom i manji rizik od nuspojava i kontraindikacija za razliku od klasičnog liječenja. Međutim, takav pristup sa sobom nosi i jednu nekritičnost prema dostupnim metodama.
 
Prof. Edzard Ernst, prvi profesor komplementarne medicine u svijetu, osnivač katedre komplementarne medicine na sveučilištu u Exteru i autor brojnih publikacija - ove je godine na EFIC kongresu “Pain in Europe VII” u svom izlaganju naglasio da su pacijenti bombardirani kojekakvim dezinformacijama te da njegov tim smatra da je tek nekoliko komplementarnih i alternativnih tretmana potkrijepljeno dokazima o djelotvornosti – te da u takvom pristupu prednjače akupunktura, akupresura i aromaterapija.
Akupunktura nakon operacije
 
Akupunktura je djelotvorna na uklanjanju akutne boli, na primjer nakon operacije. Dva istraživanja o kojima je govorio prof. Edzard Ernst potvrdila su da akupunkturni tretmani na pacijentima neposredno nakon operacije doista djeluju na uklanjanje boli. Prema dr. Winfried Meissner iz Njemačke isto vrijedi i za smanjivanje boli kod otitisa kada pacijent ne osjeća trenutačni prestanak boli, ali se primjećuje smanjena potreba za analgeticima.
 
Neki bi mogli reći da bi mogao biti u pitanju i placebo i samosugestija, jer sigurno je da samo očekivanje pacijenta, jednako kao i prisustvo stručne osobe djeluju kao placebo. Međutim, ovaj tim je otkrio da akupunktura kod pacijenata pod narkozom, gdje nema govora o placebo efektu, pokazuje isti učinak na mozak kao i analgetici. Dakle, radi se o vrlo jasnom dokazu o djelotvornosti akupunkture.
 
Akupresura kod kronične boli u vratu
 
Akupresura, koja počiva na istim principima kao akupunktura, samo što ne koristi iglice već se temelji na pritisku na određene točke u tijelu kojima se može djelovati i na uklanjanje boli. Nova studija koju su prezentirali japanski znanstvenici, otkrila je da su i akupunktura i akupresura jednako uspješne u uklanjanju kronične boli u području vrata. Djelovanje na refleksne točke u tijelu ima pozitivan učinak na autonomni živčani sustav koji se potom adaptira na promjenu vanjskih uvjeta.

Eukaliptus globulus i lavanda djelotvorni kod boli i upale
 
Neka esencijalna ulja imaju analgetsko djelovanje. Tijekom kongresa, korejski znanstvenici su prezentirali studiju koja je otkrila djelovanje ružmarina kamfora, origana, eukaliptusa globulusa, prave lavande i bosiljka na laboratorijske životinje (miševe). Ovisno o vrsti iritacije kojoj su bili podvrgnuti – eukaliptus globulus i prava lavanda su se pokazali kao najjači analgetici u usporedbi s morfijem.
 
Sudeći prema znanstvenicima – eukaliptus globulus je zaradio dodatne bodove stoga što je pokazao analgetski efekt i nakon što su miševi dobili Naloxon – lijek koji uklanja djelovanje opioidnih analgetika za razliku od prave lavande i bosiljka kod kojih je analgetsko djelovanje nakon primjene Naloxona prestalo.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Analgetici nisu jedini način tretiranja boli- komentira malimedo malimedo
    kona?no nekaj pametnog za pro?itati! pozdrav autorici od Malog Mede!
  • Analgetici nisu jedini način tretiranja boli- komentira andrea andrea
    Iako je tako u ?lanku navedeno, moram napomenuti da eukaliptus globulus i ljekovita lavanda NISU najmoćnija oružja iz arsenala eteri?nih ulja koja stoje na raspolaganju kod uklanjanja boli. Može to i bolje jer jedna paprena metvica, ružmarin kamfor, kamforovac i zimzelen su puno u?inkovitiji...

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se