Advertisement
Prirodna kozmetika

Aluminij u kozmetici opasan po zdravlje

Francuska agencija za zdravstveni nadzor, na temelju novih istraživanja, preporučuje ograničavanje korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima

Aluminij u kozmetici opasan po zdravlje

AFSSAP preporučuje ograničavanje upotrebe aluminijevih soli u antiperspirantima jer dosadašnje dozvoljene koncentracije ne mogu jamčiti zdravstvenu sigurnost.

Francuska agencija za zdravstveni nadzor proizvoda (AFSSAP) preporučuje, na temelju novijih znanstvenih istraživanja, smanjenje maksimalne dozvoljene koncentracije aluminija u kozmetičkim proizvodima. 
 
Danas je u kozmetičkim proizvodima dozvoljena upotreba čak 25 različitih sastojaka kozmetike koji sadrže aluminij, a aluminij klorhidrat, koji se upotrebljava u antiperspirantima, je jedna od najčešće upotrebljavanih aluminijevih soli.
 
Početkom prošlog desetljeća provedeno je nekoliko studija koje su imale za cilj utvrđivanje rizika po zdravlje prilikom upotrebe aluminijevih soli u kozmetičkim proizvodima – studijama se pokušala pronaći eventualna poveznica između upotrebe aluminijevih soli u antiperspirantima i Alzheimerove bolesti, ali i karcinoma dojke. 
 
Novija studija, provedena na laboratorijskim životinjama, potvrdila je da dermalna apsorpciju nekoliko kozmetičkih proizvoda koji sadrže aluminij pokazuje neurotoksične efekte i smanjuje mušku reproduktivnu moć. Karcinogenost nije dokazana u ovoj studiji.
 
Iz tog razloga AFSSAP smatra da „korištenje antiperspiranata koji sadrže 20% aluminij klorhidrata ne može jamčiti zdravstvenu sigurnost za potrošače“ te Agencija dalje preporučuje:
 
- ograničavanje koncentracije aluminija u kozmetičkim proizvodima na 0.6%
- izbjegavanje korištenja proizvoda koji sadrže aluminij na oštećenoj koži, pogotovo ne nakon brijanja pazuha - ako postoji manja ranica
- korištenje antiperspiranata koji ne sadrže aluminij
 
Dezodoransi Lavera – sigurni za primjenu!
 
Za maksimalno bezbrižno i sigurno uživanje u kozmetici počnite s primjenom LAVERA dezodoransa bez aluminijevih soli!
 
Prirodna organska kozmetika LAVERA, koja se obavezala proizvesti više od 90% svojih proizvoda prema visokim standardima BDIH za "certificiranu prirodnu kozmetiku", u svojim dezodoransima ne sadrži aluminij.

Lavera dezodoranse pronađite u dm-u, bio&bio  trgovinama, te odabranim ljekarnama i drogerijama
(MPC 76.00 kn)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se