Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Aloe vera

Biljka afričkog kontinenta koja se u današnje vrijeme najviše kultivira u području Središnje i Južne Amerike poznata je po blagotvornom djelovanju na brojne zdravstvene probleme. O uporabi, ali i mjerama opreza kod oralne i dermalne primjene piše – dr.med. Valter Ajman

Aloe vera

Aloa je biljka bez stabljike sa debelim i mesnatim listovima duljine do 50 cm i širine 6 do 7 cm koji rastu direktno iz gornjeg dijela korjena. Listovi imaju nazubljene rubove. Cvijet je žute do žuto-narančaste boje u obliku grozda i naraste u visinu gotovo do metra. Aloa potječe iz Afrike, a danas se kultivira u tropskim područjima središnje i južne Amerike.

 
U fitoterapiji koristimo proizvode iz lista aloe: sok i gel. Sok aloe nalazi se u području središnjeg dijela lista, a sakuplja se nakon zarezivanja. Kad se zgusne biva tamno smeđe do zelenkaste boje. Sastoji se od dihidroksiantracenskih derivata sa 25 – 49% aloina. Drugi spoj po zastupljenosti je iz skupine aloe-rezina. Gel aloe je prozirno zelenkaste boje a dobiva se iz središnjeg dijela lista. On se uglavnom sastoji od vode i polisaharida te nešto lipida i proteina.
 
Primjena

Zbog visokog sadržaja antrakinona, sok aloe vere koristi se kao laksativ (purgativ). Aktivna tvar je aloe-emodin koji nastaje u crijevima pod djelovanjem enzima bakterija crijevne flore. Nastali spojevi iritiraju crijevnu sluznicu i potiču crijevne kretnje što rezultira laksativnim učinkom.

Gel aloe vere koristi se u kozmetici zbog niza povoljnih svojstava: potiče epitelizaciju oštećenog tkiva, ublažuje iritiranost kože, čuva vlažnost i ima izvrsna apsorptivna svojstva. Gel aloe vere pokazao se učinkovit i kod oralne primjene: snizuje razinu šećena i triglicerida u krvi vjerovatno zahvaljujući polisaharidima i glikoproteinima u svom sastavu. Gel također pojačava djelovanje kortikosteroida za oralnu primjenu pa se ne preporučuje da se uzimaju zajedno.
 
Randomizirane znanstvene studije sa placebo-kontrolnom skupinom potvrdile su učinkovitost primjene aloe vere u tretmanima genitalnog herpesa i psorijaze. Sok i gel aloe vere pokazali su povoljno djelovanje kod hiperlipidemije (povećanih masnoća u krvi) dok se gel aloe vere može koristiti kod inzulin neovisnog dijabetesa.
 
Neželjene popratne pojave

Ne savjetuje se dugotrajno uzimanje soka aloe vere oralnim putem zbog kroničnog laksativnog učinka i posljedičnog negativnog utjecaja na ravnotežu elektrolita u tjelesnim tekućinama. Antrakinoni mogu dovesti i do oštećenja crijevne sluznice kao i do smanjenja kalija u krvi kod dugotrajne primjene. Korištenje precizno doziranih količina gela aloe vere u kozmetičkim pripravcima je sigurno i bez negativnih popratnih pojava. 

Od interakcija s drugim lijekovima valja izdvojiti da se ne smije uzimati priprakve aloe vere zajedno sa oralnim antidijabeticima (glibenklamid) jer pojačava hipoglikemijski učinak. Pripravci aloe vere za vanjsku primjenu pojačavaju djelovanje kortikosteroida hidrokortizona primjenjenog na koži.
 
Kontraindikacije

Proizvodi aloe vere ne smiju se uzimati kod poremećaja rada probavnog sustava (upale, tumori, funkcionalne smetnje). Literatura navodi i da je najbolje izbjegavati sok aloe vere tijekom perioda začeća i trudnoće. Preparate sa sadržajem aloe vere ne smije se nanositi na svježe kirurške rane jer usporava cijeljenje.
 
 
 
Napisao: Valter Ajman, dr.med.
Studio Aromedica
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se