Advertisement
Medicina i farmacija

Alkohol: ako pijete budite umjereni

Umjereno ispijanje alkohola doista može djelovati povoljno na zdravlje, no pravi je izazov znati kada je dosta

Alkohol: ako pijete budite umjereni

Zvuči pomalo zbunjujuće: alkohol može imati dobar utjecaj na zdravlje, pogotovo na zdravlje vašeg srca, ali s druge strane može oštetiti vaše organe, pa i srce i donijeti vam brojne zdravstvene komplikacije. Uistinu, kako u svemu u životu, tako je i kod konzumacije alkohola,  ključ u umjerenosti.  

Kod odraslih osoba, umjereno ispijanje alkohola, pogotovo crnog vina, smanjuje rizike od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od smrti uzrokovane infarktom srca, smanjuje rizik od moždanog udara i razvoja žučnih kamenaca te smanjuje rizik od razvoja dijabetesa. 

Koliko je zdravo?
 
Ne preporučuje se, ako do sada niste konzumirali alkohol, početi samo zbog njegovog korisnog djelovanja na zdravlje. Budite umjereni. Preporuka za žene je jedno piće dnevno dok je preporuka za muškarce do dva pića dnevno.
 
Jedno piće uključuje:
- 355 ml piva
- 150 ml vina
- 50 ml žestokog alkohola
 
Izvor: Mayo clinic

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se