Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Akupresura pomaže kod mučnina

Viđali ste u ljekarnama akupresurne narukvice za mučninu? Jeste li se zapitali na kojem principu djeluju?

Akupresura pomaže kod mučnina

Bilo da se radi o trudnoći, bolesti putovanja kod djece i odraslih ili čak kemoterapiji, mučnina i povraćanje mogu biti vrlo neugodni simptomi.Akupresura je jedna od lako dostupnih metoda koja može olakšati simptome gotovo trenutačno. Akupresura predstavlja drevnu tehniku tradicionalne kineske medicine – masažu, kod koje se pomoću pritiska prstiju djeluje na određene akupresurne točke na tijelu čime se ponovno uspostavlja ravnoteža. Terapija je vrlo efektivna u olakšavanju različitih simptoma i idealna za samoliječenje, kao prevencija i za ojačavanje imunološkog sustava. Akupresura, koja se razvila u Aziji prije 5000 godina tehnika je vrlo slična akupunkturi jer počiva na istim principima ponovne vraćanja ravnoteže Qi-a ili Chi-a, energetskog protoka, u tijelu. 

 Akupresura je pokazala različite efekte na tijelo: 
- povećava protok krvi na mjestu stimulacije
- pomaže u oslobađanju endorfina koji ublažavaju bol
- pomaže u opuštanju mišića
 
Akupresura najviše koristi pritisak prstiju u tretmanima, ali se može izvesti i pomoći laktova, nogu, koljena ili na neki drugi način kako bi se stimulirale akupresurne točke. Akupresura je odličan način za olakšavanje stresa, ublažavanje boli i harmoniziranje Qi protoka u tijelu. 
 
Kako akupresura pomaže kod mučnina?
 
Nekoliko je akupresurnih točaka na kojima akupresurnim djelovanjem može doći do olakšanja pa čak i potpunog uklanjanja osjećaja mučnine. Najvažnija točka za ublažavanje mučnine je točka (P6) meridijana Pericardium, Nei-Guan točka ili Unutarnja vrata, kako je Kinezi nazivaju. Stimulacija ove točke djeluje na olakšavanje mučnine, kao i na smirenje i relaksaciju uma. Nei-Guan se nalazi na zapešću – kako biste je pronašli postavite zajedno tri prsta i stavite ih na unutrašnju stranu zgloba i odredite Nei-Guan točki , kako to slika prikazuje. Zatim je pritisnite jednim prstom – pritisak mora biti snažan, ali ne toliko da predstavlja neugodu.
Pritisak na ovu točku mora se provoditi i na jednoj i na drugoj ruci, sve dok mučnina ne popusti. 
 
Akupresurne narukvice
 
Na istom, gore opisanom principu, djeluju akupresurne narukvice koje se sve češće koriste kod mučnina i mnogo su zdraviji izbor i za vas i za vaše dijete od antihistaminika dimenhidrinata (Dramina) čije uzimanje uzrokuje brojne nuspojave. Narukvice se nose oko zapešća i djeluju na Nei- Guan akupunkturnu točku te dolaze u nekoliko veličina (kada tu točku određujete za dijete, odredite je prema djetetovim prstićima, a ne prema svojim i na način kako slika desno prikazuje).
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se