Advertisement
Medicina i farmacija

7 zabluda vezanih uz AIDS

Koje su najčešće zablude vezane uz HIV pozitivne osobe?

 7 zabluda vezanih uz AIDS

1.12. Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a. U mislima na dvije djevojčice pozitivne na virus, Elu i Ninu, koje su prije nekoliko godina zbog stigmatizacije okoline morale promijeniti, ne samo školu već i mjesto prebivanja, te su se preselile sa svojim udomiteljima iz Kaštela u Kutinu - donosimo vam najčešće zablude vezane uz ovu bolest:

Zabluda br.1 HIV virus se može dobiti boraveći u blizini osoba koje su HIV-pozitivne
 
Čvrsti su dokazi da se HIV ne prenosi dodirom, suzama, znojem ili slinom. Ne možete  se zaraziti HIV-om ako boravite u istoj prostoriji kao netko tko je pozitivan na virus, ako sjednete na toalet nakon osobe koja je pozitivna, ako pijete iz iste čaše, ako grlite, ljubite ili se rukujete s HIV pozitivnom osobom. Isto tako ne možete dobiti virus u bazenima u kojima je plivao netko tko je zaražen ili u teretanama, prilikom korištenja iste opreme.
MOŽETE dobiti HIV preko zaražene krvi, sperme, vaginalne tekućine ili majčinog mlijeka.
 
Zabluda br.2 Mogu dobiti HIV preko komaraca
 
Zbog činjenice da se HIV širi krvlju, ljudi su često zabrinuti može li se prenijeti i ugrizom komaraca. Nekoliko studija provedenih u područjima Afrike u kojima žive mnogi oboljelih od AIDS-a, a u područjima s velikim brojem komaraca – opovrgavaju ovu zabludu. Dva su razloga – jedan je što prilikom ugriza komarac ne ubrizgava krv prethodno ugrižene osobe ili životinje, a drugi što virus u komarcu vrlo kratko živi.
 
Zabluda br.3 Pozitivan sam na HIV. Moj je život gotov.
 
U prvim godinama pojavljivanja ove bolesti, doista je bilo mnogo smrtnih slučajeva zaraženih od AIDS-a. Ali danas, antivirusno lijekovi omogućavaju HIV pozitivnima pa čak i onima već oboljelim od AIDS-a duži i kvalitetniji život.
 
Zabluda br. 4 Heteroseksualac sam i ne drogiram se intravenozno – ne mogu se zaraziti virusom

Velik broj muškaraca se zarazi upravo homoseksualnim kontaktom ili iglama zaraženim tuđom krvlju. Međutim, treba znati da se 16% muškaraca i čak 78% žena zarazi heteroseksualnim kontaktom.

Zabluda br. 5 Primam antivirusni tretman. Ne mogu prenijeti HIV

Kada je antivirusni tretman učinkovit, smanjuje se značajno količina virusa u krvi, čak do tako niskih razina da se virus ne pokazuje u krvnim pretragama. Istraživanja ipak pokazuju da iako se virus ne vidi u krvi, može se “skrivati” u drugim dijelovima tijela te se obavezno preporučuje korištenje zaštite prilikom seksualnih odnosa.
 
Zabluda br. 6 I parter i ja smo HIV pozitivni. Nema potrebe za zaštitom
 
Bez obzira što ste oboje HIV pozitivni, vi i parter ne morate imati istu vrstu virusa pa se zaštita itekako preporučuje. 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se